Arhiva

Obrok za 10 minuta

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
1. Spremi sebi kuvana jaja: pošto su u ključaloj vodi jaja kuvana šest minuta, stave se pod česmu sa hladnom vodom dok se ne ohlade, a potom se oljušte. Serviraj ih preko asparagusa kuvanog na pari. 2. Stavi šolju sitno seckanog mešovitog zeleniša sa nekoliko kašika maslinovog ulja u vruć tiganj. Serviraj preko špageta razblaživši sos vodom u kojoj su se kuvali špageti. 3. Otvori konzervu belog pasulja i pomešaj ga s maslinovim uljem, solju, komadićima škampa, sitno seckanim belim lukom i majčinom dušicom i sve to stavi u šerpu. Kuvaj i mešaj dok škampi ne budu meki. Dodaj odozgo maslinovog ulja. 4. Stavi tri četvrt kilograma dobro opranih mušula u šerpu i dodaj čašu belog vina, češnjeve belog luka, listiće bosiljka i paradajz sečen na komade. Kuvaj dok se mušule ne otvore. Serviraj s hlebom. 5. Zagrej maslinovo ulje koje samo pokriva dno šerpe. Uvij filee ribe lista ili grgeča u brašno i prži svaku stranu po dva minuta, dok filei ne postanu hrskavi. Serviraj na kriškama hleba sa tartar sosom. 6. Napravi pastu. Stavi u blender jednu šolju lista bosiljka, jedan češanj belog luka, papriku i maslinovo ulje (parmezan se stavlja po želji). Serviraj preko paste malo razblažene uljem ili vodom, ili preko ribe ili mesa sa roštilja. 7. Na tiganju bez ulja ispeci tanak stek, po tri minuta sa svake strane. Posoli i dodaj paprike, iseci ga na tanke kriščice i serviraj preko zelene salate poprskane maslinovim uljem i limunovim sokom. 8. Premaži skušin file senfom i seckanom zeleni (aromatični taragon je odličan), posoli i peci u rerni osam minuta na 200 stepeni. 9. Zagrej maslinovo ulje u šerpi zajedno sa tri češnja iseckanog belog luka. Kad beli luk malo potamni, dodaj najmanje kašičicu kima i mente. Minut potom, u šerpu ubaci petnaestak škampa, soli i malo paprike. Ukrasi peršunom, serviraj s limunom i hlebom. 10. Prokuvaj jastoga. Serviraj s limunom i rastopljenim puterom. 11. Gaspačo. Kombinuj pola kilograma na komade sečenog paradajza, oljuštenog i sečenog krastavca, više komada usitnjenog bajatog hleba, četvrtinu šolje maslinovog ulja, dve kašike sirćeta, jedan češanj belog luka i sve to stavi u blender sa šoljom vode i nekoliko kocki leda. Neka se meša dok sadržina ne postane homogena. Dodaj po potrebi vode. Začini paprikom, potom ukrasi sardelicama i dodaj odozgo maslinovog ulja. Stavi u frižider. Serviraj hladno. 12. Stavi nekoliko tankih kriški suve šunke u sud s maslinovim uljem, i dodaj nekoliko češnjeva gnječenog belog luka, kao i vrlo malo putera. Minut kasnije ubaci komadiće hleba i crvenu ljutkastu papriku da bi se dobilo na ukusu. Serviraj preko paste sa seckanim peršunom. 13. Panini. Stavi na roštilj sir sa šunkom, paradajzom, majčinom dušicom i listićima bosiljka. 14. Iseci salamu na listiće ili komadiće, i s mariniranom teletinom zagrej na malo ulja. Ubaci unutra jaja i promešaj. Serviraj sa senfom i ražanim hlebom. 15. Paradajz sa jajima na kineski način. Kuvaj isitnjeni beli luk u kikirikijevom ulju sve dok ne pobledi. Dodaj sečeni paradajz, a minut kasnije ulupana jaja zajedno sa solju i paprikom. Pomešaj sa malo sojinog sosa. 16. Iseci plavi patlidžan na kriške debljine oko 15 milimetara i sa dosta maslinovog ulja stavi ih na roštilj. Okreni ih samo jedanput. Na kriške stavi usitnjen kozji sir ili fetu. Vrati na roštilj još 20 sekundi. 17. Dok se pasta još kuva, izmešaj nekoliko šolja isečenog paradajza, jednu ili dve kašike isitnjenog belog luka, maslinovog ulja i 30 listića bosiljka. To ubaci u pastu zajedno sa solju i parmezanom. 18. Uvij tunu sa toplim belim pasuljem, maslinovim uljem i komadićima paradajza u listove zelene salate. 19. Wujorška večera: kuvani đevrek, krem sir, dimljeni losos. Serviraj sa listićima crvenog luka i arugulom. 20. Sa pilećih grudi iseci tanke i dugačke komadiće i uvaljaj ih u brašno. Svaku stranu prži dva minuta u vrelom maslinovom ulju. Stavlja se na hleb sa zelenom salatom, paradajzom i majonezom. 21. Iseci svinjske kobasice na komade i proprži ih na maslinovom ulju. Ubaci komadiće belog luka i babure, pa ih onda dokuvaj dok kobasica ne potamni, a paprika i beli luk ne omekšaju. Serviraj u sendviču. 22. “Nenj Joe Special” iz San Franciska. Peci meso sa komadićima belog i crnog luka. Kad je sve skoro gotovo, ubaci iseckan spanać i kuvaj dalje, mešajući dok sve ne omekša. U poslednjem minutu ubaci dva jajeta i naribani parmezan, so i papriku. 23. Iseci suvu šunku na komade i propeci je u maslinovom ulju dok ne postane hrskava. Dodaj tome komadiće smokve koja nije suviše zrela. Serviraj preko zelenih salata isprskanih sirćetom – balzamikom. Na sve to stavi neki od plavih sireva. 24. Polako prži komadiće belog luka u maslinovom ulju. U međuvremenu stavi na roštilj ovčiji kačkavalj, dodaj dosta bibera, iseckaj peršun i skuvaj pastu. Sve zajedno pomešaj i dodaj soli. 25. Pržena jaja zvana “saltimboka”. Stavi u sud tanke listove šunke i malo putera. Jaja prži preko šunke, a kad je gotovo, odozgo stavi rendani parmezan. 26. “Frisee aux lardons”. Prodinstaj komade svinjskog bekona u posudi. U međuvremenu, kuvaj jaja šest minuta, i napravi salatu sa mnogo zeleni. Stavi jaja zajedno sa bekonom odozgo, a posudu u kojoj se pripremao bekon isperi sirćetom-balzamikom i tim sokom sve prelij. 27. Stari hleb s jajima. Polako proprži stari hleb u maslinovom ulju sa dodatim pečurkama, crnim lukom i spanaćem. Umešaj u to nekoliko jaja. 28. Stari hleb bez jaja. Polako di-nstaj stari hleb sa komadima svinjske kobasice, sa mnogo isitnjenog belog luka i dosta maslinovog ulja. Na kraju dodaj seckani peršun. 29. Polako dinstaj kolutove tikvica u maslinovom ulju uz dosta belog luka i zeleni. Serviraj preko paste. 30. Pospi filee ribe lista sa dosta peršuna, belog luka i seckane paprike, uvaljaj u brašno a potom ubaci u umućena jaja, u kojima ima komadića starog hleba. Peci to na maslinovom ulju, svaku stranu po tri minuta. Serviraj sa kriškama limuna. 31. Komade svinjskog mesa proprži u šerpi i tome dodaj belog pasulja iz konzerve, belog luka, majčine dušice i maslinovo ulje. Može se dodati samo beli pasulj i kečap. 32. Napravi paradajz-sos sa maslinovim uljem, komadima paradajza i belog luka. Ubaci u sos jaja, a odozgo stavi parmezan. 33. Proprži pileću džigericu u puteru sa belim lukom. Ne preprži je. Završi dodavanjem peršuna, limunovog soka i soli, a potom serviraj na tostu. 34. Prokuvaj škampe, a potom ih ubaci u ledeno hladnu vodu. Serviraj uz koktel-sos: jedna šolja kečapa, jedna supena kašika balzamika (grožđano sirće), tri kašike istopljenog putera i dosta rena. 35. Pasta sa svežim paradajzom. Skuvaj u puteru komade svežeg paradajza sa belim lukom, dok sve ne omekša. Za to vreme kuva se pasta. Kad se spremanje završi, serviraj sa rendanim parmezanom. 36. Polako prži kolute od pipaka lignji u maslinovom ulju sa solju, belim lukom i paprikom. Dodaj prethodno isečene komade paradajza. Dinstaj dok se paradajz ne raspadne. Servira se preko paste. 37. Proprži lososov stek sa obe strane, tri do četiri minuta, a potom ga izvadi iz posude. U posudu dodaj vode, malo kineske rakije, a ako je nemate, nije loša grapa, ubaci soja-sos, a kad se napravi mešavina, vrati losos u posudu i okreći ga u sosu sve dok ne bude gotovo. Servira se toplo, na sobnoj temperaturi. 38. Polako prži kolutove lignje i njene pipke u maslinovom ulju sa malo soli i s paprikom. Napravi sos od gnječenog belog luka, mente, majoneza, mnogo limunovog soka i peršuna. Serviraj uz zelenu salatu, paradajz, krastavac i struganu šargarepu, a sve sa malo vinskog sirćeta. 39. Utrljaj dosta bibera na svaku stranu file minjona ili bilo kog drugog steka. Peci ga u sudu sa puterom, dva minuta za svaku od strana. Izvadi stek iz posude i dodaj malo crvenog vina, komadiće crnog luka i taragona. Kad se sadržaj malo zgusne, vrati stek u sos na minut ili dva. 40. Vodeći svetski sendvič: suva šunka, paradajz, puter i baget. 41. Sardine iz konzerve sa senfom i tabaskom. 42. Prokuvaj škampe u vodi sa mešavinom majčine dušice, belog luka, paprike, seckanog crnog luka, celerom, ljutom papričicom i malo soli. 43. Napravi omlet od tri jajeta. Polako proprži šunku ili kockice mesa. Iseci omlet i zajedno sa mesom stavi na zelenu salatu sa maslinovim uljem i balzamikom. 44. Škampe kuvaj sporo (oko pet minuta) da bi sačuvao njihov sok. Stavi mnogo belog luka i maslinovog ulja dok škampi ne budu gotovi. Odozgo stavi limun, papriku i malo soli. 45. Kombinuj konzervisanu tunu sa paradajzom, crnim maslinama, mentom, limunom i komadićima crvene paprike. Serviraj s pastom i po potrebi razblaži vodom u kojoj se kuvala pasta. 46. Pobednički sendvič. Suva šunka, parmezan, marinirana srca od artičoke i paradajz. 47. Šargarepa na roštilju, a uz nju jaja kuvana šest minuta, maslinovo ulje i limunov sok. 48. Sa četiri paradajza iseci poklopčiće oko peteljke, odstrani unutrašnji sadržaj i pomešaj ga sa prethodno propečenim starim hlebom, maslinovim uljem, paprikom i peršunom. Sve to pomešaj i vrati u paradajz. Serviraj uz neku salatu. 49. Pasta frittata. Kuvana pasta sa malo belog luka okreće se u posudi sa puterom ili maslinovim uljem. Cilj je da očvrsne kao kolač. Okreni je i odozgo stavi tri umućena jajeta i dosta parmezana. Kad i druga strana očvrsne, odmah serviraj. 50. Uvaljaj teleću džigericu u brašno. Peci u maslinovom ulju ili puteru, sve dok sa obe strane ne bude hrskava. Za sve vreme se dodaje pomalo soli i paprike. Na kraju, dodaj peršun i limunov sok. 51. Uzmi tanje svinjske ili jagnjeće odreske i u njih utrljaj maslinovo ulje. Odozgo stavi malo soli, paprike i majčine dušice. Na žaru peci svaku stranu po tri minuta, a potom je isprskaj dobrim sirćetom – balzamikom. 52. Tofu dinstan sa kečapom. Uvaljaj veće kocke tofua u brašno, proprži ih u maslinovom ulju. Izvadi sve iz posude, a posudu očisti. U nju onda dodaj malo maslinovog ulja i kašiku sitno seckanog belog luka. Trideset sekundi kasnije dodaj kečap i tofu. Kuvaj dok sos ne počne da pušta mehuriće a tofu potpuno omekša. 53. Rimska klasika. U puno maslinovog ulja polako dinstaj beli luk sa šest ili više sardela i ljutim papričicama. Ovo stavi na pastu. 54. Fetticcone Alfredo. U većoj posudi zagrej nekoliko kašika putera i pola kašike pavlake sve dok smesa ne počne da ključa. U sud dodaj nepotpuno skuvanu pastu, zajedno sa puno rendanog parmezana. Kuva se na laganoj vatri uz mešanje, sve dok pasta ne postane meka i topla. 55. Kuvaj kilo-dva škampa u maslinovom ulju sa mnogo seckanog belog luka. Kad luk porumeni, izvadi ga iz posude, a u posudu sipaj pola čaše piva, vorčester sosa, ruzmarina i kašiku putera. Sve spojeno serviraj uz hleb.