Biznis klub Regionalna saradnja

Dr Nebojša Mijović, predsednik Opštine Golubac: Prioriteti zavise od raspoloživog novca

Jovanka Matić | 21. novembar 2023 | 09:45
Dr Nebojša Mijović, predsednik Opštine Golubac: Prioriteti zavise od raspoloživog novca
PROMO / Opština Golubac

Po značajnim kulturno-istorijskim spomenicima i položaju koji zauzima, Golubac spada među najznačajnije opštine u Srbiji. To su još u prvom veku naše ere prepoznali Rimljani, a po zvaničnim podacima tu je boravio i car Dioklecijan. Borili su se i osvajali ga Austrijanci i Turci. I svi su ostavljali tragove od kojih su neki do danas sačuvani, a najznačajnija je, svakako, Golubačka tvrđava. Odlaskom osvajača, Golubac je vekovima zanemarivan, kao da više nikome nije bio interesantan.

Blagodeti koje su istorija i priroda podarili ovom području nisu korišćene u svrhu razvoja ovog područja, tako da je opština Golubac kategorisana među nerazvijene.

Stanovnici, pa i oni koju su bili na čelu opštine, kao da su se uspavali. Nikakvog napretka nije bilo decenijama, a ono malo infrastrukture koja je postojala, propadalo je jer se nije valjano održavala, a Golubac je lagano počeo da liči na zapuštenu kasabu. Ono što je paradoks jeste da je lekar iz Crne Gore, Nebojša Mijović, videvši da pored svih potencijala koje ima, Golubac iz godine u godinu propada, rešio da se kandiduje na izborima za predsednika opštine. Izabran je prvi put 2008. godine, nakon čega je lista na kojoj je bio pobeđivala i na lokalnim izborima 2016. i 2020. Upravo ta, 2008. godina, kada je prvi put izabran za predsednika opštine, obeležena je kao početak preporoda tog kraja.

Na koje aktivnosti ste stavili akcenat kao prioritetne?

Morao sam odmah na početku da oformim stručan tim, koji zna i hoće da radi. Odmah zatim, bili smo prinuđeni da uvedemo određene restrikcije. Što se tiče prioriteta, sve je bilo prioritet, ali smo morali da se opredeljujemo u zavisnosti od toga koliko sredstava imamo na raspolaganju. Dosta radova smo finansirali iz našeg budžeta, ali smo imali i veliku podršku države, jer smo aplicirali kod raznih ministarstava sa dobrim programima i projektima. Uz to, učestvovali smo i koristili sve mogućnosti koje pruža
međugranična saradnja.

Zahvaljujući tome, u periodu od 2015. do ove godine realizovano je dosta kapitalnih projekata - rekonstruisana je Golubačka tvrđava, a zatim je stara škola pretvorena u gimnaziju. Rekonstruisane su i stara zgrada u Ulici cara Dušana 13 u Narodnu biblioteku i zgrada u Ulici cara Lazara 2, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Paralelno s tim vodili smo računa i o ljudima. Sve nezaposlene majke iz naše opštine s trećim detetom, primaju platu. 

Za posetioca koji prvi put dolazi u neki grad veoma je važan prvi utisak. Koliko pažnje ste posvetili da posetilac ponese lepu sliku o Golupcu?

Znamo da je i za turiste i buduće investitore veoma važno kako grad izgleda. Bile su neophodne neke rekonstrukcije koje smo završili. Radovi na gradskom trgu u Golupcu između Narodne biblioteke, gimnazije i muzeja su u toku i do kraja godine biće završeni. Kompletno je rekonstruisana i pešačka ulica koja počinje od gradskog trga. Završena je i uređena plaža sa naperom u Golupcu i plaža u vikend-naselju Vinci, a priobalje se redovno čisti.

Da li u Golupcu ima terena za rekreativno i profesionalno bavljenje sportom?

Ono na čemu bi nam mogli zavideti neki gradovi su savršeni sportski tereni za košarku, fudbal i tenis, a završena je i druga i treća faza šetno-biciklističke staze. Kupljen je turistički vozić i završena rekonstrukcija turističkog katamarana. Uspostavljena je trajektna linija na Dunavu između Golupca i Nove Moldave u Rumuniji. Uređeni su ili novoizgrađeni parkići, čak i u nekim mesnim zajednicama.

Koliko pažnje posvećujete selima u opštini Golubac?

Moram da istaknem da se do svih sela u našoj opštini stiže asfaltnim putem, a uređeni su i atarski putevi. Rekonstruisani su mostovi Dušmanić, Dobra i Tumane, a izgrađeni su i novi mostovi: Donja Kruševica, Šuvajić, Radoševac, Golubac, na putu Snegotin-Tumane, kao i pločasti propusti: Kudreš i Vojilovo. Za sela Šuvajić, Donja Kruševica, Vinci, Usije, Žitkovica, Dvorište i vikend-naselja Vinci, Usije i Tumane urađena je projektno-tehnička dokumentacija za kanalizacioni sistem. Potpuno je završena kanalizaciona mreža za naselje Golubac. U vikend-naselja Usije i Vinci uvedeno je ulično osvetljenje.

Da li za sela, pored dobre infrastrukture, ima i finansijskih mogućnosti za izgradnju prostora za sportske, društvene i verske aktivnosti?

U naseljima Barič, Braničevo, Brnjica i Maleševo uređeni su sportski tereni, a u svim mesnim zajednicama obnovljeni su domovi kulture. Istovremeno, u naseljima Barič, Braničevo, Miljević i Dobra su obnovljene crkve. Kupili smo i minibus za prevoz seoskog stanovništva.

Da li uspevate da zainteresujete investitore da dođu u Golubac kako bi u svojim firmama zaposlili ljude s vaše teritorije?

Golubac je, pre svega, značajna turistička destinacija. Imamo jedan hotel, a u pregovorima smo s investitorom za izgradnju još jednog. Godinama unazad, zbog velikog interesovanja turista, značajno je razvijan i privatni smeštaj. Pored toga, već četvrtu
godinu radi fabrika za izradu dečje konfekcije Rachele, koja planira da proširi kapacitete i uz trenutno zaposlene primi i nove radnike. Pre četiri godine formirano je i Dobrovoljno vatrogasno društvo. 

U prethodnom delu govorili smo o aktivnostima za period od 2015. Koje projekte ste realizovali u ovoj godini?

Svi projekti koje smo završili iziskivali su znatna materijalna sredstva, ali smo uspeli da sve što smo planirali i završimo. Rekonstruisali smo zgradu u Ulici cara Lazara 2, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nju pretvorili u Gradski muzej. Takođe smo kompletno rekonstruisali Gradski trg, a završena je i rekonstrukcija pešačke ulice, koja počinje od Gradskog trga. Ove godine izgrađena je i plaža u vikend-naselju Vinci. Za potrebe Javnog komunalnog preduzeća kupili smo dva kamiona za odnošenje otpada – takozvana „auto-smećara“.

Na pragu smo 2024, koje projekte ste planirali u sledećoj godini?

To su veliki kapitalni projekti veoma važni ne samo za Golubac, već i za širi region, pa i za čitavu Srbiju. Najvažniji projekat je svakako izgradnja mosta na Dunavu. Za njim po značaju sledi izgradnja marine u Golupcu, a u značajne projekte spadaju i završetak šeste i sedme deonice biciklističko-pešačke staze, izgradnja hotela na donjoj marini, izgradnja akva-parka, izgradnja kanalizacione mreže po seoskim naseljima, rekonstrukcija-izgradnja rimskog naselja Vicus Cupae... Takođe se, u okviru kompleksa Tvrđava Golubački grad, planira izgradnja hamama i rimske kuće, zatim infrastrukturno opremanje radne zone Radoševac, što je ključna pretpostavka za dovođenje potencijalnih partnera i investitora. U planu su i izgradnja lokalnog puta Kudreš-Klenje, uređenje šumskih šetnih staza, kao i rekonstrukcija zgrade Opštine i rekonstrukcija Doma zdravlja.