Društvo

Tužilaštvo za uhlebljenje bliže i dalje rodbine: Leglo nepotizma tužiteljke za ratne zločine

Željka Jevtić | 13. mart 2024 | 17:00
Tužilaštvo za uhlebljenje bliže i dalje rodbine: Leglo nepotizma tužiteljke za ratne zločine
NIN / Vesna Lalić

Krajem prošle nedelje (one kada se bivša premijerka Ana Brnabić uvredama kvalifikovala za posao predsednice Skupštine), na banderi nadomak Specijalnog suda i Javnog tužilaštva za ratne zločine zalepljen je oglas za posao. Ovaj oglas se, međutim, razlikuje od svih dosadašnjih ikada zalepljenih i prelepljenih. Sa zarđale bandere, nudi se posao u Javnom tužilaštvu za ratne zločine, a uslov je neki oblik srodstva s vršiocem funkcije glavne javne tužiteljke Snežanom Stanojković. Sistematizacija radnih mesta je „prilagođena vašim željama”, a podebljanim slovima piše:  “Zaposlila je snaju i snajinog brata, zaposliće i vas!”.

Ako vas zanima da li je oglas zalepio neki šeret koji se baš tu pred njenim vratima našalio sa šeficom Javnog tužilaštva za ratne zločine, ili neko ko više nije mogao da trpi nepotizam na sve strane, a posebno u tako osetljivoj instituciji kakvo je tužilaštvo, nastavite da čitate tekst. A došli smo do pravog pravcatog porodičnog doma u Ustaničkoj 29 - na adresi Javnog tužilaštva za ratne zločine.

Istina, glavna javna tužiteljka je zaposlila snahu, suprugu rođenog  brata, Maju Mikanović. Snaha je zaposlena punih godinu dana, od 1. marta prošle godine. Raspoređena je na poslu analitičara za materijalno-finansijske odnose s platom od oko 154.000 dinara. Istina je u oglasu s bandere i da je zaposlen rođeni brat snahe Maje Mikanović, Miljan Đorđević. On je u Tužilaštvu informatičar, a u državnu instituciju dolazi sa zaposlenja u privatnoj firmi. Plata oko sto hiljada.

Ali i...

Glavna javna tužiteljka, kojoj ističe i godišnjica u statusu vršioca funkcije, a ipak je i dalje na funkciji, zaposlila je i rođenu sestru Svetlanu Avramović. Sestra, po zanimanju pletač-zanatlija, bila je zaposlena u Tužilaštvu po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima od 23. novembra 2022. godine. Prema saznanjima NIN-a, šefici Tužilaštva je s više instance ukazano da pletač-zanatlija nije „adekvatno rešenje“ za Tužilaštvo za ratne zločine. Tako je ugovor s rođenom sestrom storniran. Sestra je, inače, u invalidskoj penziji.

Međutim, posla u Tužilaštvu, prema podacima do kojih je NIN došao, ima „preko glave“.

Od 1. januara 2022. godine na poslovima prevodioca radi Elza Holt. Naravno da je prevodilac u Tužilaštvu za ratne zločine potreban, sarađuje se s drugim državama. I to bi sve bilo u redu da nije držala privatne časove engleskog upravo šefici Tužilaštva.

NIN  / Oliver Bunić
NIN / Oliver Bunić

Od drugarica koje su uhlebljenje dobile među spisima o ratnim zločinima je i Svetlana Trpković. Ona i glavna javna tužiteljka zajedno su bile u srednjoj školi. U znak sećanja na stare đačke dane Svetlane i Snežane, drugarica dobija zaposlenje na mestu istražitelja. Na to mesto „istražitelja u ratnim zločinima“ dolazi iz Ministarstva poljoprivrede. Za istraživanja srednjoškolska drugarica inkasira mesečno oko 225.000 dinara.

Sudeći po dokumentaciji koju NIN poseduje, ali i dubljim istraživanjem o vezama glavne javne tužiteljke, skućavanje o trošku građana u važnoj instituciji može se podeliti na nekoliko grupa: rodbina, prijatelji i „zadužili me“.

Pod „zadužili me“ su zaposleni koji se dovode u vezu s generalom Petrom Cvetkovićem, nekadašnjim direktorom Vojnobezbednosne agencije. Upravo vojnom bezbednjaku, bliskom prijatelju, šefica Tužilaštva duguje funkciju na koju je došla s najnižeg nivoa, kao zamenik javnog tužioca u Prvom OJT. U vreme imenovanja u Javno tužilaštvo, general Cvetković (1967) bio je direktor VBA, a nakon toga, do penzionisanja prošle godine, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Pa je tako među zaposlenima i zet generala Petra Cvetkovića, Nikola  Đekanović. Zaposlen je u decembru prošle godine na mesto tužilačkog pomoćnika. Plata oko 200.000 dinara.

I polako među 49 zaposlenih u ovom tužilaštvu, gde je bezmalo trećina šefičina, došli smo i do ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Međutim, s penzionerima. Naknade su između 70.000 i 160.000 dinara. Kako kome...

Na ovom spisku je Siniša Važić, penzionisani sudija Apelacionog suda u Beogradu, na poslovima savetnika. Mesto je dobio i dr Mile Stojković, penzioner, zaposlen na poslovima vojnog analitičara. Ovaj penzioner se predstavlja kao veštak, dostavlja svoja veštačenja u predmetima Tužilaštva iako je izbrisan iz registra veštaka 2010. godine. Penzioner Radoslav Bogosavljević, zaposlen na poslovima vojnog analitičara, bivši pripadnik VBA. Njegova supruga, takođe penzioner MUP-a, radi u Tužilaštvu u pisarnici. Miodrag Vitorović, penzionisani zamenik tužioca za ratne zločine, zaposlen je na poslovima savetnika i koordinatora službe za podršku svedocima. I Mirko Matejić, penzionisani pripadnik MUP-a, radi na poslovima psihologa. Kako saznajemo, lično je skidao (besramni) oglas s početka teksta, ali s bandere.

Odgovor tužiteljke Snežane Stanojković na pisanje NIN-a, ukoliko bude želela da ga da, objavićemo u sledećem broju.

Naziva druge tužioce pogrdnim imenima

Višu javnu tužiteljku još niko nije tužio za pogrdne nazive kojima oslovljava javne tužioce. NIN zna o kojim tužiocima je reč, ali ih nećemo imenovati. Prenosimo uvredljive nazive jer oni prvenstveno oslikavaju nivo vrednosnih sudova, kako i na koji način Tužilaštvom za ratne zločine upravlja Snežana Stanojković. Ali i dokle je, između ostalog, „stigao“ tužilački sistem:  “Smrdibuba”, “Fekalić”, “Glupa Bosanka”, “Šakaluša”...

Studirala devet godina s prosekom šest

Vršilac funkcije glavne javne tužiteljke u Javnom tužilaštvu za ratne zločine Snežana Stanojković izabrana je na ovu poziciju 2017. godine. Mandat joj je istekao prošle godine u maju i od tada je u statusu v. f. Studirala je devet godina s prosekom oko šest. Dobila je službeni stan na korišćenje na Bežanijskoj kosi, a ima kuću u Surčinu. Za sada postoje tri presude Upravnog suda protiv glavne javne tužiteljke, a postupke su inicirali zaposleni zbog uskraćivanja prava iz radnog odnosa. U toku je i nekoliko postupaka koji se vode protiv nje pred Žalbenom komisijom Vrhovnog javnog tužilaštva (nekadašnje Republičko javno tužilaštvo), ali i pred  Upravnim sudom. Kako saznajemo, u toku je i vanredna revizija rada Državne revizorske agencije.