ESG

Zorica Popović: Investicije u dekarbonizaciju i održiva rešenja

A.E. | 7. decembar 2023 | 12:00
Zorica Popović: Investicije u dekarbonizaciju i održiva rešenja
PROMO / Promo

Eliksir grupa jedan je od šest evropskih proizvođača fosforne kiseline i vodeći proizvođač kompleksnih NPK đubriva u Jugoistočnoj Evropi. Sa milion tona proizvoda godišnje, od čega je više od 70 odsto namenjeno izvozu, ova kompanija potvrđuje da strateški i dugoročno planira i odgovorno posluje, dajući doprinos ostvarenju Ciljeva održivog razvoja i zajedničkoj održivoj budućnosti. 

„Inovacije i održivi razvoj strateški su prioriteti Eliksir grupe. Imajući to u vidu, ponosni smo na činjenicu da je među gotovo 2.000 zaposlenih, svaki deseti inženjer. Verujemo da samo ulaganjem u znanje i inovativna tehnološka rešenja možemo biznis učiniti održivim i doprineti zajedničkoj održivoj budućnosti. Vertikalno integrisan proizvodni lanac baziran je na fosfornoj kiselini kao strateškoj komponenti svih postojećih i planiranih proizvodnih postrojenja. Naše dosadašnje investicije u proizvodne kapacitete generisale su veliki potencijal za cirkularnost proizvodnih procesa, a proizvodi i nusproizvodi jednog procesa koriste se kao sirovine u drugom tehnološkom procesu“, kaže Zorica Popović, generalna direktorka Eliksir grupe.

Koji su dalji planovi na polju dekarbonizacije?

Tehnološki procesi naše industrije nisu izvor ugljeničnih emisija, ali je proizvodnja fosforne kiseline veliki potrošač toplotne energije. Fosilni izvori energije trenutno predstavljaju dominantni udeo u direktnim i indirektnim ugljeničnim emisijama naše proizvodnje. Projekat koji najznačajnije doprinosi svim ekološkim i ekonomskim ciljevima Eliksir grupe je izgradnja nove fabrike za proizvodnju fosforne kiseline u Prahovu, dvostruko većeg kapaciteta, uz primenu nove resursno efikasnije tehnologije.

Fabrika će imati za 55 odsto manju potrošnju toplotne energije, 25 odsto manju potrošnju električne energije, 30 odsto manju potrošnju tehničke vode i sedam odsto nižu potrošnju osnovnih sirovina po toni proizvedene fosforne kiseline. Kako fosforna kiselina učestvuje u proizvodnji granulisanih NPK đubriva to će značajno redukovati ukupne energetske potrebe i doprineti sniženju nivoa ugljeničnih emisija po jedinici svih naših proizvoda za čak 50 odsto. 

U planu je proizvodnja novih tečnih đubriva?

Veća proizvodnja i veći kapaciteti rafinacije fosforne kiseline će omogućiti proizvodnju novih premijum fertigacionih i folijarnih fosfornih đubriva koje odlikuje maksimalna efikasnost hranljivih materija u ishrani biljaka, povećani prinosi i kvalitet, što će smanjiti potrebne površine poljoprivrednog zemljišta i pozitivno uticati na biodiverzitet. Izgradnja fabrike premijum fertigacionih đubriva počeće 2024, kao rezultat strateškog partnerstva naše kompanije sa nemačkom grupacijom K+S. Proizvodnja vodotopivog đubriva monoamonijum fosfata staviće Srbiju na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, izuzetno važnog u modernoj poljoprivredi.

Koji su drugi projekti dekarbonizacije usmereni na supstituciju fosilnih energenata?

Planiramo faznu izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivih i alternativnih izvora. Ključni projekti dekarbonizacije toplotne i električne energije su energetsko iskorišćenje otpada, solarne i vetroelektrane. Fazna izgradnja Energy-from-Waste postrojenja omogućiće dobijanje toplotne energije 100 odsto iz alternativnih izvora, dok će izgradnja solarnih i vetroelektrana obezbediti lokalno dostupnu električnu energiju 100 odsto iz obnovljivih izvora.

Fazna realizacija ovih projekata rezultiraće ugljenično neutralnom proizvodnjom fosforne kiseline i mineralnih đubriva Eliksir grupe do 2030. Pored ekoloških benefita, održive investicije doprinose i brojnim društvenim faktorima, razvoju ljudi, znanja i novih ekspertiza, generišu potencijal za dobro plaćena radna mesta, rast zarada i životnog standarda, što su, sigurna sam, jednako važni aspekti održivog razvoja kako za našu kompaniju i zaposlene, tako i za širu društvenu zajednicu.