Magazin

Prilagodite planove: Stigla je prognoza za Prvi maj i Uskrs

NIN | 17. april 2024 | 11:19
Prilagodite planove: Stigla je prognoza za Prvi maj i Uskrs
PROFIMEDIA / Snežana Krstić

U Srbiji je u sred aprila pao sneg, a temperatura je u odnosu na jučerašnji dan u pojedinim delovima zemlja pala i za više od 20 stepeni. Ova nagla promena vremena, kao i hladni front koji je doneo padavine u regionu, doneo je i brigu stanovnicima naše države koji su se radovali prazničnim danima.

Mnogi koji su planirali da u narednom periodu provedu vreme u prirodi postavljaju isto pitanje - kakvo će vreme biti za Uskrs i Prvi maj.

Stigla je i prognoza koja će mnoge naterati da makar preispitaju svoje planove.

Prognoza za praznike

Republički hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za Srbiju do sredine maja i mnogima se neće svideti prekid ovog leta u proleće u kojem smo uživali u prvim danima meseca.

Kiša se očekuje u Beogradu 30. aprila i 1. maja, kao i u periodu od 11. do 14. maja. Najviše dnevne temperature za period posle 26. aprila biće više od 20 stepeni.

Prema prognozi RHMZ, u Novom Sadu kiša će padati do 18. aprila, ali i tokom prvomajskih praznika. Temperature će narednih mesec dana ići od minimalnih tri stepena ove nedelje do 25 stepeni, koliko se predviđa za prvu polovinu narednog meseca.

Za Niš se narednih devet dana prognozira kiša, te da će tek 10 dana u narednih mesec dana u ovom gradu biti bez kiše. Za 1. i 2. maj se očekuje suvo vreme. Temperatura do polovine maja neće prelaziti 23 stepena.

Prognozira se da će u Kragujevcu kiša padati do 22. aprila, ali i tokom uskršnjih praznika od 3. do 5. maja. Kragujevčani bi Prvi maj mogli da dočekaju bez padavina. Temperature će u ovom gradu do kraja meseca biti maksimalnih 20, a do 15. maja 22 stepena.

U naredna četiri dana na Zlatiboru mogao bi da padne sneg, a veći deo do kraja aprila i početkom maja očekuje se kiša, kao i u većini drugih delova Srbije. Minimalna temperatira iznosiće nula stepeni, a maksimalna će ići i do 17 stepeni polovinom narednog meseca.

RHMZ prognozira da će od 17. do 22. Aprila na Kopaoniku pasti sneg i temperature koje će ići od minus četiri do plus tri stepena. Posle 25. aprila na Kopaoniku očekuje se da će temperatura izaći iz minusa, a da bi od polovine maja trebalo da temperature idu do 10 stepeni.