Politika

Uspon bez padova odlazeće premijerke: Ana je razumela kako da razume

Vuk Jeremić | 20. mart 2024 | 17:00
Uspon bez padova odlazeće premijerke: Ana je razumela kako da razume
TANJUG / Marko Đoković

Konferencija za medije nakon poslednje sednice Predsedništva Srpske napredne stranke počela je kao i većina prethodnih. Iako je sedeo skroz desno, centralna figura bio je, kao i uvek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon uobičajene desetominutne preambule o stanju u zemlji, Vučić je obelodanio vest zbog koje je konferencija i organizovana: Ana Brnabić će biti kandidat stranke za predsednicu Narodne skupštine. Tada se Vučić naslonio i napravio dramsku pauzu kako bi se težina onoga što je upravo rekao slegla u prostoriji. Kada se ponovo nagnuo ka mikrofonu da obrazloži svoju odluku, na licu mu je igrao setan, jedva primetan osmeh. Govorio je polako, onako kako gotovo nikada ne govori o svojim saradnicima:

„Ana Brnabić je moje najpozitivnije iznenađenje u politici. Ona je osoba koja je najbrže i najviše napredovala. Nikada nisam video nikoga da je tom brzinom učio, da se tako snažno borio. Tako hrabro borio. U svetu u kojem nažalost dominiraju muškarci, ona se borila junački, kao malo ko od političara... Teško mi je da zamislim da kao predsednik Republike ne sarađujem s njom...“, kazao je Vučić između ostalih pohvala na račun, ispostaviće se, odlazeće premijerke.

Ubrzo je osetio potrebu da dodatno pojasni, maltene opravda, svoj potez.

„Pa meni za manje od tri godine ističe mandat. Ne mislite valjda stvarno da ćemo da menjamo Ustav, pa da ću ponovo da budem predsednik. Naravno da neću. Moramo da se naviknemo da smo smenjivi i zamenjivi i da promenimo energiju. Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik“, kazao je Vučić.

Tako je Ana Brnabić sa novom ulogom ušla u novu epizodu igranja lika Vučićevog Dmitrija Medvedeva – sa svim onim što ta čudna i kompleksna uloga podrazumeva.

Sve faze jedne uloge

Otkako je oktobra 2015. godine istupila na konferenciji za medije, izvukla predsednikovog (tada premijerovog) kuma Nikolu Petrovića iz afere „Vetropark“ i kupila VIP ulaznicu za Vučićev svet, pa sve do danas, Ana Brnabić je strpljivo i predano igrala svoju ulogu. Upravo suprotno od  njene čuvene izjave da „mora da razume kako da razume“, kojom je postala hit na društvenim mrežama, Brnabićeva je u svakoj fazi svoje političke odiseje savršeno razumela svoju ulogu. Najpre je kao gej žena, naoko liberalnih shvatanja, predstavljala kontrast, ali i svakovrsno osveženje u Vučićevom svetu pretežno desno orijentisanih, konzervativnih muškaraca. I ne samo to, izborom za premijerku - postala im je svima šef! Rezultat toga je i sukob sa mnogim članovima SNS koje je brzinom metka pretekla na lestvici:

„Ako je nešto bilo važno, razgovarala sam sa Vučićem“, naglašava Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica Vlade, koja Brnabićevu vidi kao osobu „bez ikakvog znanja, kapaciteta, razumevanja, kulture i vaspitanja“.

Ali, krenimo redom. Njen nezadrživi uspon u sam epicentar političke moći počeo je takođe na jednoj konferenciji za medije. Bio je oktobar 2015. godine, a javnost je potresala afera „Vetropark“. Opskurni portal Telepromter objavio je transkript razgovora između Lidije Udovički, supruge Marka Kendala, vlasnika kompanije „Kontinental vind“, i Bojana Pajtića, u tom trenutku predsednika Pokrajinske vlade i Demokratske stranke. U razgovoru čiju je autentičnost potvrdio Pajtić, Lidija Udovički mu se požalila da joj je Nikola Petrović, direktor JP „Elektromreža Srbije“ i Vučićev kum, tražio dva miliona evra mita kako bi vetropark koji je izgradila kompanija priključio na elektromrežu. Ubrzo je u Vladi Srbije organizovana konferencija na kojoj se, osim Petrovića i Aleksandra Antića, tada ministra energetike, pojavila i široj javnosti nepoznata direktorka „Kontinental vinda“ Ana Brnabić.

Ona je tada rekla da je bio posredi nesporazum oko tumačenja starog Zakona o energetici, te da je novi zakon razvejao sve nedoumice. Razgovor kao takav nije želela da komentariše rekavši da nema veze sa kompanijom, a na navodni zahtev da se isplati mito nije se osvrtala. Najzad, rekla je i da je podnela ostavku, jer je suprotno ljudima iz kompanije smatrala da je potrebno da izađe i javnosti objasni situaciju. Afera je uspešno prizemljena, a ni Ana Brnabić nije dugo tražila sledeći posao.  

Nakon prevremenih parlamentarnih izbora Brnabićeva je 2016. godine osvanula u Vladi Srbije na poziciji ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, resoru koji je pre nje vodila Kori Udovički. U tom trenutku ništa nije ukazivalo da će Ana Brnabić biti išta više od tehnokratskog začina druge Vučićeve vlade, sakrivenog iza lepo zvučeće titule eksperta. Malo manje od godinu dana na poziciji ministarke mahom je potrošila u naporima da digitalizuje javnu upravu. A onda se Vučić, uprkos izričitim obećanjima, kandidovao i pobedio na predsedničkim izborima. Na rastanku, Vučić je svim ministrima podelio knjige rekavši da su naslovi deljeni po samo njemu poznatom ključu. Ana Brnabić je dobila knjigu o Milanu Stojadinoviću, predratnom predsedniku Vlade Kraljevine Jugoslavije.  

Ipak, Vučićev lukavi potez postavljanja Ane Brnabić na mesto premijera, koristan na više nivoa, pretumbao je odnos snaga u njegovom unutrašnjem sistemu, ali i promenio ugao percepcije na srpsku vlast u inostranstvu. Međutim, Ana je nastavila da igra svoju ulogu, i to u potpuno neočekivanom pravcu! Umesto da bude protivteža Vučićevom populizmu i nastavi da igra prvobitnu rolu premijera za zapadno tržište, Brnabićeva je sve više rasla u većeg naprednjaka od samog Vučića. Ne samo što se učlanila u stranku, nego je s vremenom postajala jedan od njenih ključnih jastrebova, napadajući političke protivnike nebiranim rečima. 

Ipak, ni tu nije bio kraj, jer njena uloga je nastavila da evoluira, pa je iz političkog jastreba polako ali sigurno preuzimala ulogu „fikusa“ u sistemu, uglavnom se „proslavljajući“ lapsusima, zbunjivanjima u živim emisijama i pokazivanjem neznanja. I tu ulogu je vrlo dobro razumela i vrlo lako prihvatila, znajući njenu suštinu – da, igrajući slabu kariku na po Ustavu najvažnijoj funkciji u zemlji, uvećava moć i bitnost pravog šefa, predsednika Aleksandra Vučića. 

NIN / Vesna Lalić
NIN / Vesna Lalić

Sada se postavlja pitanje koja je suština sledeće faze političke karijere Ane Brnabić. Mesto predsednice Skupštine, da se naslutiti prema Vučićevim rečima, samo je usputna stanica na putu ka rotaciji putinovsko-medvedevljevskog tipa, tamo 2027. godine kada prvom čoveku Srbije istekne drugi predsednički mandat, posle čega bi, prema ličnoj projekciji, trebalo da se vrati na premijersko mesto, a da Ana Brnabić zauzme njegovo. Dotle, Ana će u Skupštini biti kišobran SNS interesima, koja će nastaviti istom oštrinom da ih brani, ali se očekuje da svaki napad na nju amortizuje činjenica da je, za razliku od prethodnika Vladimira Orlića – žena.

Ekspert, ali za šta?

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za NIN ističe da je prvi kvalitet Ane Brnabić njena apsolutna lojalnost Aleksandru Vučiću. 
„Kada je ulazila u politiku, jedan od njenih kvaliteta koje je Vučić isticao bilo je to što se radi o ekspertu. Za tri njena mandata na čelu Vlade, ostalo je nedorečeno za šta je ona tačno ekspert. Primera radi, čovek može da ima različita mišljenja o Siniši Malom, ali je nesporno da se radi o finansijskom stručnjaku. Ne vidim u čemu se ogleda stručnost Ane Brnabić, osim što je postala ostrašćeni stranački aktivista i jedan od najotrovnijih glasova protiv kritičara vlasti“, ističe Milivojević.

On dodaje da se Brnabić tokom vremena provedenog na mestu predsednika Vlade apsolutno nije mešala u taj posao

„Umesto toga, ona je dozvolila Vučiću da uzurpira najvažnije poluge izvršne vlasti. To je njen najveći kvalitet. Iako je Vlada ta koja po zakonu i Ustavu vodi unutrašnju i spoljnu politiku, Brnabićeva je to prepustila predsedniku Republike koji ima osam ceremonijalnih nadležnosti“, naglašava. 

Prema Milivojevićevim rečima, sam način na koji je Brnabićeva ušla u politiku govori mnogo o njenim moralnim kvalitetima. 

„Ona je u politiku ušla tako što je prethodno izdala firmu čiji je bila direktor. Radila je direktno protiv interesa firme koju je vodila i za to je nagrađena, najpre ministarskim, a potom i premijerskim mestom. Svako može da se raziđe sa poslodavcem, ali potreban je poseban nivo nemoralnosti da čovek postupi na način na koji je to ona učinila“, kaže Milivojević.

U tom smislu, dodaje sagovornik NIN-a, Brnabićeva će održati kontinuitet na mestu predsednice Skupštine. 

„Pre nje to je bio Vladimir Orlić, čovek koji ima doktorat sa ETF-a i višak kućnog nevaspitanja. Ani Brnabić takođe fali elementarno kućno vaspitanje. Kada pogledate taj rečnik, tu nedorečenost, taj višak potrebe da vređa ljude i da se svađa, to se ne uči u školi i na javnom poslu. To se ponese iz kuće“, navodi Milivojević.

Uz konstataciju da je Brnabićeva postala školski primer partijskog apartčika, sociolog Đokica Jovanović ističe da je partijska dinamika nepredvidiva i da se nikada ne zna šta će se događati u budućnosti. 

„Nečiji pol ili seksualna orijentacija ne moraju uopšte da igraju ulogu u politici. Građani mogu da imaju predrasude i na osnovu toga da formiraju stav, ali u partijskoj dinamici je interes jedini pokretač. U tom smislu me nije iznenadilo to što je Brnabićeva kandidovana za predsednicu Skupštine, kao što me ne bi iznenadilo ni da za tri godine bude kandidat za predsednika države. U ovoj zemlji još od Miloševića nema prostora za iznenađenje“, napominje Jovanović.

Sledi li selidba iz vile na Dedinju?

Između prvog i drugog premijerskog mandata Brnabićeva je promenila i mesto stanovanja, preselivši se sa porodicom u državnu vilu na Dedinju površine 750 kvadrata. Vila u kojoj je do smrti 2013. godine živela Jovanka Broz decenijama je propadala. Vlada je razmatrala prodaju, ali je onda doneta drugačija odluka. Izmenom uredbe, objekat je iz reprezentativnog preimenovan u rezidencijalni , a potom je vila temeljno renovirana. Kada se Brnabićeva uselila, određeno je da to bude adresa predsednika Vlade. Po toj uredbi, promena funkcije bi sa sobom vukla i selidbu za Brnabićeva, ali slučaj bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića pokazuje koliko su te uredbe fleksibilne. 

Veliki korak za Anu, mali za gej populaciju

Ana Brnabić i njena partnerka Milica Đurđić postale su 2019. roditelji. Vest o tome objavljena je iz kabineta predsednice Vlade, a preneli su je svi domaći i veliki broj stranih medija. 

NIN / Vesna Lalić
NIN / Vesna Lalić

Ana Brnabić nikada nije krila svoju seksualnu orijentaciju, a ubrzo nakon stupanja na premijersku funkciju je u javnosti počela da se pojavljuje sa doktorkom Milicom Đurđić. Bilo je to veoma progresivno za Srbiju, ali je, pokazaće se, malo učinilo za popravljanje položaja seksualnih manjina u zemlji. Naime, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je još 2021. godine sastavilo nacrt zakona o istopolnim partnerstvima, ali je nakon intervencije predsednika Srbije taj nacrt stavljen u fioku, gde se i danas nalazi.

Inače, Brnabićkina partnerka dospela je u žižu javnosti nedavno, nakon što je sa bratom bivšeg crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Džihanom, pompezno otvorila kliniku koja je ekspresnom brzinom zatvorena pod nerazjašnjenim okolnostima, a zatim opet otvorena pod drugim imenom. 

Osim partnerke, u javnosti se spominjalo i ime Igora Brnabića, rođenog brata doskorašnje premijerke. Ovo ime prvo je spomenula narodna poslanica Marinika Tepić iznoseći tvrdnju da je Brnabić direktor srpskog ogranka firme „Aseko“, koja je za dve godine od Vlade dobila poslove u vrednosti od 40 miliona evra. Ova afera okončana je ostavkom Igora Brnabića, koji je rekao kako više ne želi da bude kolateralna šteta kampanje protiv njegove sestre.