Politika

Kosovski MUP: Vlasti Srbije zadržale deset pripadnika kosovske policije

Fonet, Kossev | 18. april 2024 | 08:27
Kosovski MUP: Vlasti Srbije zadržale deset pripadnika kosovske policije
EPA / EFE/GEORGI LICOVSKI

Srpske vlasti zadržale su zamenika generalnog direktora Kosovske policije Dejana Jankovića i još devet pripadnika kosovske policije, Srbe i Albance, saopštilo je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Kossev.

U saopštenju se tvrdi da je od ukupno desetoro zadržanih pet pušteno, a pet još uvek nije.

"Nadležne institucije su u procesu davanja tačnih informacija za rasvetljavanje situacije, ali od onoga što imamo do sada, na graničnim prelazima Merdare, Jarinje, Bela Zemlja i na granici između Srbije i Hrvatske privedeno je deset pripadnika Kosovske policije, Albanaca i Srba. Pet je pušteno, dok je ostalih pet zadržano“, navode iz kosovskog MUP-a.

Kako se navodi, među onima koje i dalje drže srpske vlasti je i Janković, koji se nalazi u Raški. Sa njim, tvrde iz kosovskog MUP, razgovaraju različiti državni akteri Srbije.

Kažu da pomno prate informacije koje dobijaju u vezi sa ovim zadržavanjima i privođenjima i da ih dele sa međunarodnim partnerima, a srpske vlasti su pozvali da hitno puste na slobodu sve koje su danas priveli.

"Privedeni su bez ikakvog opravdanja u znak osvete Republici Kosovo“, tvrde iz kosovskog MUP-a i traže od međunarodne zajednice da najoštrije osudi "ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Republike Kosovo“.

Na zadržavanje policajaca reagovao je Eljbert Krasnići, kosovski ministar administracije i lokalne samouprave.

"Današnji slučaj privođenja od strane Srbije zamenika direktora Jankovića i nekoliko drugih službenika Kosovske policije iz srpske zajednice – najjasniji je dokaz licemernog stava Srbije", rekao je on.

To smatra jer, kako kaže, Srbija se sa jedne strane žali na prava Srba na Kosovu, a onda preti onom ko ih koristi.

„Republika Kosovo je, u okviru unapređenja prava nevećinskih zajednica, između ostalog odredila da zamenik direktora policije bude iz reda srpske zajednice. Dok se Srbija lažno žali na prava Srba na Kosovu, ona zapravo hapsi, maltretira i preti svakom Srbinu koji koristi svoja prava na Kosovu i integriše se u svoju zemlju“, naveo je Krasnići, preneo je Kossev.

Kosovski MUP je ponovio poziv građanima sa Kosova da izbegavaju putovanja kroz Srbiju, a povodom zadržavanja autobusa sa Kosova na granici Srbije sa Hrvatskom.

Nakon što su prištinski mediji, kao i kosovski zvaničnici, preneli vest o zadržavanju na stotine građana sa Kosova na prelazu Srbije sa Hrvatskom, ali i na još nekim prelazima u Srbiji, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala kazala je da još uvek nema tačne informacije o tome da li su svi oni pušteni da nastave put, ali da se to proverava. A za navodna zadržavanja nema sumnju da je reč o sprovođenju pretnji koje je uputio srpski predsednik Aleksandar Vučić.

"Suočeni smo sa situacijom koja je zasnovana na jučerašnjim događajima. Vučić je zapretio i Kosovu i našim partnerima da će pozitivno glasanje u Savetu Evrope imati posledice. Juče nije bilo propagande, a danas je Vučić počeo da sprovodi svoje pretnje. U tom kontekstu i vidim zabranu“, kazala je Gervala, prenose prištinski mediji.

Smatra da su danas prava građana „masovno narušena“, a i ona smatra da Srbija krši Sporazume o slobodi kretanja.

MUP Srbije: Privedeni zbog bezbednosnih provera

O zadržavanju kosovskih policajaca oglasio se i MUP Srbije, koji je saopštio da su četvorica pripadnika privedena prilikom kontrole na administrativnom prelazu, a jedan od njih je zadržan.

"Zadržan je zamenik direktora policije", saopšteno je iz MUP-a.

Oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog bezbednosnih provera, precizirano je iz MUP-a.

MUP je juče saopštio da su neosnovane tvrdnje Prištine o navodnom zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama Kosova na graničnom prelazu Batrovci i navelo da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu.

Ministarstvo je objasnilo da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i da se vrše bezbednosne provere u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što, kako navode, može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu.