Politika

Sastanak u Briselu: Lajčak razgovarao sa Petkovićem, sledi susret sa delegacijom Prištine

Tanjug | 18. april 2024 | 11:40
Sastanak u Briselu: Lajčak razgovarao sa Petkovićem, sledi susret sa delegacijom Prištine
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

U Briselu, gde su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom.

Kako se saznaje, trebalo bi da usledi sastanak prištinske delegacije sa Lajčakom.

Sastanak je počeo nešto pre 10 časova, javlja izveštač Tanjuga.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti odluka centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu.

Petković je u utorak rekao da u Brisel dolazi sa svojim timom, u kojem su i finansijski eksperti.

"Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja", rekao je Petković.

Lajčak je izjavio u ponedeljak, da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine na novoj rundi razgovora, sa ciljem da se pronađe privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini da na KiM bude ukinut dinar, kako piše RTS.

"Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenih umova, fleksibilni i da budu orijentisani na pronalaženje rešenja, na osnovu ideja koje su prezentovane na prethodnim sastancima", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Poslednji sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine koji je bio posvećen uredbi centralne banke u Prištini, prema kojoj je jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu na Kosovu evro, održan je 4. aprila u Briselu.