Svet

Prva pobeda u rukama opozicije: Siljanovska i Pendarovski u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

Beta | 25. april 2024 | 08:36
Prva pobeda u rukama opozicije: Siljanovska i Pendarovski u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji
EPA / EFE / GEORGI LICOVSKI

U drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, dosadašnji predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, objavila je Državna izborna komisija (DIK). Siljanovska je u prvom krugu osvojila dvostruko više glasova od svog glavnog protivkandidata, od kojeg je poražena u drugom krugu prethodnih predsedničkih izbora 2019. godine.

Predsednik DIK Aleksandar Daštevski je, na konferenciji za novinare, ocenio da je prvi krug predsedničkih izbora prošao mirno i da su svi učesnici bili dostojanstveni u ponašanju i postupcima, kao i da nije bili nikavih provokacija.

Daštevski je naveo da je na osnovu 89,97 obrađenih biračkih mesta Gordana Siljanovska Davkova osvojila 324.177 glasova ili 39,97 odsto, a da je Stevo Pendarovski dobio 161.393 glasa ili 19,9 odsto.

Prema podacima DIK, kandidat najveće albanske partije DUI i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani dobio je 110.903 glasova, odnsno 13,68 odsto, a kandidat albanske opozicije, gradonačelnik Gostivara, Arben Taravari 78.110 glasova ili 9,63 odsto.

Gradonačelnik skopske opštine Kaproš i lider partije Grom Stevčo Jakimovski dobio je 7.499 glasova (0,92 odsto), kandidatkinja "Levice" Biljana Vankovska 35.949 glasova (4,43 odsto), a gradonačelnik Kumanova i lider partije "Znam" Maksim Dimitrievski 70.996 glasova (8,75 odsto).

EPA / EFE / GEORGI LICOVSKI
EPA / EFE / GEORGI LICOVSKI

Prema podacima sa sajta DIK, Pendarovski je Siljanovsku Davkovu pre pet godina pobedio u drugom krugu izbora sa 435.656 osvojenih glasova (51,65 odsto) prema 377.346 (44,75 odsto).

Građani Severne Makedonije su u nedelju u prvom krugu sedmih predsedničkih izbora birali između sedam kandidata.

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

Siljanovska Davkova: Rezultat prvog kruga izbora je neverovatno inspirativan

Siljanovska Davkova izjavila je da je rezultat prvog kruga predsedničkih izbora - neverovatno insporativan.

"Mislim da je ovo početak jednog novog vremena. Nemam reči da izrazim svoju zahvalnost (ljudima koji su glasali) – mislim da nisam posebna u mnogo čemu, samo znam da ću ono što obećam i ostvariti, na svoj način, u to vas uveravam", rekla je Siljanovska Davkova na konferenciji za novinare.

Najavila je da će (ako bude izabrana za predsednicu) sarađivati sa strankom koja ju je predložila, ali i sa opozicijom, sa nevladinim organizacijama, sa medijima.

EPA / EFE / GEORGI LICOVSKI
EPA / EFE / GEORGI LICOVSKI

"Uveravam vas da ću se truditi svaki dan da dokažem da sam tamo ne zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije", rekla je kandidatkinja makedonske konzervativne opozicione partije VMRO DPMNE.

Dodala je da će se u drugom krugu izbora ponašati sa dužnim poštvanjenjem prema onome sa kim će morati da se takmiči.

"Naravno očekujem isti takav odnos. Mislim da ne treba da bacamo senku na ovo što se danas desilo, treba da inspirišemo građane, da ih ubedimo da vredi izaći na izbore, da čuju da smo ponosni, posebno na građane, a bez građana nema gorde (ponosne) Makedonije", rekla je Gordana Siljanovska Davkova.

Kandidatkina VMRO DPME je u prvom krugu predsdničkih izbora ubedljivo pobedila svog glavnog suparnika predsednika Severne Makedonije i kandidata vladajućeg SDSM Stevu Pendarovskog, sa kojim ide u drugi krug izbora. 

Pendarovski priznao da je u prvom krugu dobio neočekivano manje glasova od Siljanovske

Pendarovski je priznao je da je u prvom krugu izbora dobio neočekivano manje glasova od glavnog konkurenta Siljanovske Davkove, ali je izrazio uverenje da će u drugom krugu dobiti većinsku podršku građana.

"Opšta ocena prvog kruga predsedničkih izbora, bar iz mog aspekta, je da rezultati nisu takvi kakve smo očekivali. Brojke se još menjaju i preračunavaju, ali po onome što znam iz našeg analitičkog centra, verovatno će razlika biti negde oko 130.000 glasova, možda i nešto više. Očekivali smo manju razliku, međutim, sutra je novi dan", rekao je Pendarovski na konfernenciji za novinare.

Najavio je da "već od sutra sa svojim timom počinje sa susretima sa građanima  i da sada kreću praktično od nule.

U tim susretima će, kako je rekao Pendarovski, promivisati koncept u koji duboko veruje, a to je koncept države koja nije izolovana, koja je integrisana u Evropu i koja iznutra nema podele po bilo kom osnovu.

"Ja sam ubeđem da ćemo na kraju izaći sa većinskom podrškom makedonskih građana za taj koncept", rekao je kandidat SDSM za drugi predsednički mandat.

TANJUG / AP / Boris Grdanoski (STR)
TANJUG / AP / Boris Grdanoski (STR)

Pendarovski je istakao da "neće tražti dogovor ni sa jednim poltičkim subjektom, niti sa ijednim kandidatom od onih koji se ne budu plasirali u drugi krug, takozvano mehaničko prebacivanje glasova, zato što kaže da je to koncept koji je potpuno stran njegovom poltičkom verovanju.

"Ohrabrujem građane koji nisu izašli u prvom krugu da svoj glas daju bilo kome, da učestvuju 8. maja u drugom krugu, zato što znam da jedan dobar deo njih veruje da se pobednik rešava u drugom krugu. Tada ćemo imati i parlamentarne izbore i očekujem još veći odziv građana i očekujem da značajno veći broj građana prepozna koncept koji sam promovisao u prethodnom periodu", rekao je Pendarovski.

On je kao jedan od razlog za njegov (relativno) loš rezultat naveo to što je u prvom krugu predsedničkih izbora bilo sedam kandidata.  

"Verovatno je to bio jedan od razloga zato što su se glasovi podelii na više strana i verovatno je neko od kandidata koji su otpali u prvom krugu uzeo nešto glasova koji su bili pretpostavljeni elektorat za prva dva kandidata koji produžavaju dalje", rekao je Pendarovski.

Može li Pendarovski uz pomoć albanskih partija ipak da porazi Siljanovsku?

Inače, Siljanovska je pobedila u 60 makedonskih opština, dok je Pendarovski, kome će 8. maja biti drugi put u drugom krugu predsedničkih izbora, na juče održanim izborima izgubio više od 140.000 glasova u odnosu na prošle izbore.

Prema pisanju skopskih medija, za vladajuću SDSM je ovo najslabiji rezultat prvog kruga predsedničkih izbora od 2009. godine.

Siljanovska je u prvom izbornom krugu osvojila dvostruko više glasova od Pendarovskog, koji je u drugom krugu nju porazio na prethodnim predsedničkim izborima.

I u predizbornim anketama, kojih u RSM nije bilo mnogo proteklih meseci, Siljanovska je uvek bila bila u značajnoj prednosti u odnosu na Pendarovskog.

Pendarovski je iznenađen jučerašnjim izbornim rezultatom, preneli su skopski mediji. Poznavaoci prilika, međutim, ukazuju da bi Pendarovski, uprkos velikoj razlici u glasovima, u drugom drugu mogao da pobedi Siljanovsku uz podršku albanskih partija, od kojih su neki tradicionalni partneri SDSM-a.

Ko je Gordana Siljanovska-Davkova

Gordana Siljanovska-Davkova, koja je u prvom izbornom krugu za predsednika RSM osvojila više od 40 odsto glasova, pravnica je i univerzitetski profesor. Rođena je 11. maja 1953. godine u Ohridu, u tadašnjoj SFRJ. Bila je kandidat za predsednika VMRO-DPMNE na prošlim predsedničkim izborima održanim 2019. godine kada je poražena od Pendarovskog.

Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Skoplju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978. godine, gde je i magistrirala.

Doktorirala je na Univerzitetu u Ljubljani. Izabrana je za docenta na predmetu Politički sistem na Pravnom fakultetu u Skoplju (1989), vanrednog profesora na predmetu Ustavno pravo i politički sistem (1994).  Redovni profesor postala je 2004. Bila je član Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije (1990–1992) i ministar bez portfelja u prvom kabinetu Branka Crvenkovskog (1992–1994). Bila  je ekspert UN i potpredsednik Nezavisne grupe za lokalnu samoupravu Saveta Evrope. Bila je i član Venecijanske komisije. Autor je velikog broja naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

U periodu 2017–2018, kao javna ličnost, protivila se usvajanju zakona o proširenju albanskog jezika. Na konferenciji VMRO-DPMNE u Strugi, predložena je kao kandidat stranke na predsedničkim izborima 2019. godine. Nakon nominacije, tada je obećala da će, ako pobedi, pokrenuti drugi referendum i vratiti staro ime zemlji.