Društvo

Gruhonjić: Kampanja protiv mene vrlo verovatno orkestrirana sa Andrićevog venca

Beta, N1 | 22. mart 2024 | 11:36
Gruhonjić: Kampanja protiv mene vrlo verovatno orkestrirana sa Andrićevog venca
PROMO / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija

Novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, protiv kojeg je, nakon niza pretnji kojima je izložen, na zgradi u kojoj živi, osvanuo i grafit mržnje, izjavio je da prema istraživanjima Nezavisnog društva novinara Vojvodine i novinara koji se bave forenzikom društvenih mreža, kampanja protiv njega "ide sa samog vrha vlasti" i orkestrirana je i naređena - vrlo verovatno sa Andrićevog venca direktno.

„Videli smo šta piše Vućićev blizak čovek i intimius, advokat Vladimir Đukanović i videli smo šta govori republički poslanik Milenko Jovanov, to su otvoreni šovinistički izlivi mržnje i ne možemo ih drugačije shvatiti kao poziv na linč“, rekao je Gruhonjić za N1.

On je preneo da je bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu povodom grafita, a da je pretnje smrću koje dobija preko društvenih mreža prijavio odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

„Juče sam u tužilaštvu u Novom Sadu rekao da je jedan od insiratora kampanje poslanik Milenko Jovanov, koji me u kontinuitetu dva dana u parlamentu prozivao sa skupštinske govornice poredeći me sa ustaškim koljačem Dinkom Šakićem, i time dao zeleno svetlo onome što je kulminiralo dolaskom na naša kućna vrata…A ako vam neko napiše takav užas, poruka je sasvim jasna – znamo gde živiš, budi spreman na sve“, ističe Gruhonjić.

Amnesti: Lideri EU da apeluju na srpske vlasti da istraže pretnje novinarima

Kancelarija "Amnesty international" (AI) za EU pozvala je lidere EU da apeluju na srpske vlasti da stanu na put ozbiljnim pretnjama novinarima, jer bi u protivnom njihovi životi mogli biti dovedeni u pitanje.

Kancelarija te međunarodne organizacije koja se bavi kršenjem ljudskih prava je na društveno mreži "Iks" (X.) navela da bi "lideri EU trebalo da apeluju na srpske vlasti da istraže uporne klevetničke kampanje i ozbiljne pretnje po bezbednost novinara".

"Nereagovanje bi ugrozilo živote", navodi se u objavi.

Kancelarija AI je podsetila da su novinari u Novom Sadu nedeljama suočeni sa pretnjama smrću i žestokim zlostavljanjem na internetu.

Najviše pretnji dobili su predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić i programski direktor Dinko Gruhonjić. Kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi Gruhonjić osvanuo je grafit sa pretnjom smrću.

"Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", napisano je na zidu, uz potpis "Srpska Vojvodina".

OEBS: Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje i zastrašivanje Gruhonjića

Misija OEBS u Srbiji osudila je pretnje smrću Dinku Gruhonjiću, novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koje su ispisane na zgradi u kojoj živi u Novom Sadu.

"Ova zastrašujuća poruka predstavlja direktnu pretnju po život Gruhonjića i zahteva hitnu i temeljnu reakciju tužilaštva i policije i privođenje pravdi. Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje i zastrašivanje", ocenila je u saopštenju Misija OEBS.

Pozvali su političke lidere, javne zvaničnike i sve relevantne organe da nedvosmisleno osude sve slučajeve nasilja nad novinarima, u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara, koju je 2018. godine potpisalo svih 57 država učesnica, uključujući i Srbiju.

"Misija pohvaljuje brzu reakciju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u razmeni vitalnih informacija o ovom napadu i traženju naknadnih akcija", dodaje se u saopštenju.