Društvo

Gej mladić zbog narušenog zdravlja prekinuo štrajk glađu

FoNet | 17. april 2024 | 17:08
Gej mladić zbog narušenog zdravlja prekinuo štrajk glađu
NIN / Anika Bečki

Andrej Obradović danas je, posle saslušanja u Prvom osnovnom tužilaštvu povodom navoda o policijskoj brutalnosti koju je pretrpeo 14. februara, izjavio da prekida štrajk glađu koji je počeo 11. aprila jer mu je zdravlje narušeno i da će nastaviti borbu na drugi način.

Obradović je posle davanja iskaza u Tužilaštvu rekao da je u ponedeljak dobio telefonski poziv da se u sredu, odnosno danas, pojavi u Tužilaštvu. Kako je objasnio, bio je pozvan da u svojstvu građanina da izjavu, što je i učinio, preneo je N1. Istakao je da se nada ispunjenju zahteva i da očekuje da pozitivan epilog.

Prema njegovim rečima, policajci koje optužuje da su počinili nasilje nad njim tokom pretresa stana tek će dobiti poziv da daju izjavu. Obradović dodaje da su protiv njih pokrenuti disciplinski postupci.

Obradovićev pravni zastupnik, advokat Miloš Janković kazao je da postoji veliki problem kada su u pitanju prijave građana za zlostavljanje policije.

"Tužilaštva pokazuju neblagovremeno, neefikasno i nedelotvorno postupanje. Građani se saslušavaju često i posle šest meseci, ne sprovode se sve one radnje koje bi bile neophodne da se utvrdi da li je došlo do zlostavljanja ili ne. Tužilaštva su se često opredeljivala da se odbacuju krivične prijave", rekao je Janković.

On je ukazao da je bilo neophodno da jedan mladi čovek počne štrajk glađu da bi se pokrenuo postupak kakav se očekuje.

"Koliko će tužilaštvo biti efikasno videćemo. Nadam se da će ovo biti prekretnica za jedan daleko ozbiljniji i zakonitiji pristup tužilašta situacijama gde se ukazuje na zlostavljanje koje čini policija", rekao je Janković.

Dok je trajalo saslušanje Obradovića, ispred Prvog osnovnog javnog tužilaštva okupili su se aktivisti iz organizacije "Da se zna", koja se bori za prava LGBT osoba, kako bi mu pružili podršku.

Obradović, koji je prijavio da je 14. februara pretrpeo policijsko nasilje kada su pripadnici Policijske stanice Novi Beograd prilikom pretresa njegovog stana pronašli i zaplenili određenu količinu droge, počeo je 11. aprila štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, a ekipa Hitne pomoći ga je u utorak odvela u Urgentni centar.