Društvo

Tužiteljka Jasmina Paunović: Tužilac iz Zaječara bi trebalo da saopšti rezultate obdukcije

Danas | 26. april 2024 | 10:17
Tužiteljka Jasmina Paunović: Tužilac iz Zaječara bi trebalo da saopšti rezultate obdukcije
NIN / Mladen Šurjanac

Tužiteljka Jasmina Paunović rekla je da je Viši javni tužilac u Zaječaru Miodrag Canović trebalo javnosti da saopšti rezultate obdukcije tela D.D. koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru, jer je to informacija od opšteg javnog interesa i ne predstavlja nikakvu tajnu.

Tužiteljka je prokomentarisala saopštenje VJT u Zaječaru u kome navode da su podneli predlog za supstituciju u slučaju smrti osumnjičenog koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru, ali i izjavu Višeg javnog tužioca u Zaječaru Miodraga Canovića.

On je u izjavi za medije u kojoj navodi da je video obdukcioni nalaz, a na pitanje da li su tačni navodi da je D.D. preminuo nasilnom smrću, tužilac nije ni demantovao ni potvrdio pisanje medija, uz obrazloženje da on više nadležan po tom predmetu.

„Prvo, tužilac ne može da se samoproglasi nenadležnim. On je nadležan u ovom slučaju dokle god ne stigne rešenje po kome se usvaja njegov predlog o supstituciji. Prema tome on kao nadležni tužilac, koji je kako sam kaže, imao uvid u obdukcioni nalaz, nije imao nikakav razlog da ne saopšti rezultate obdukcije. To nije nikakva tajna, ne može da utiče na istragu i pri tom svako ima pravo da traži informaciju o tome šta piše u tom nalazu“, rekla Jasmina Paunović za Danas.

Dodala je i da tužilac nije morao da javnosti objašnjava detalje obdukcionog nalaza, jer će se time baviti istraga, ali sam rezultat obdukcije nema mnogo ishoda.

„Što se tiče uzroka smrti nekog lica, tu nema mnogo opcija. Lice može da premine prirodnom smrću kao što su razne bolesti, nasilnom smrću, a to je ili da je neko licu oduzeo život ili da je lice samo sebi oduzelo život i zadesnom smrću (na primer saobraćajne nesreće). Dakle tužilac bi izjavom o rezultatima obdukcije samo obavestio javnost da li je lice preminulo prirodno ili nasilno“, rekla je tužiteljka Paunović.

Jasmina Paunović kaže da bi za javnost bilo od velikog značaja da sazna na koji način je lice preminulo, jer smo prvo imali saopštenje MUP-a u kome se navelo da je lice preminulo od infarkta, a sada po svemu sudeći ispada da je lice preminulo nasilnom smrću u policijskoj stanici.