Ekonomija

Ukrupnjavanje niške IT scene: Ingsoftver preuzeo Neopiks

Netokracija | 28. mart 2024 | 08:57
Ukrupnjavanje niške IT scene: Ingsoftver preuzeo Neopiks
EPA / Profimedia

Domaća IT kompanija Ingsoftver preuzela je je Neopiks, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.  

Nakon izazovne, ali na kraju uspešne 2023. godine za niški Ingsoftver, koji ove godine obeležava 15 godina poslovanja, rukovodstvo ove domaće kompanije donelo je odluku da svoje strateške ciljeve ostvari kroz akviziciju kompanije koja bi upotpunila portfolio usluga koje Ing pruža. Izbor je pao na Neopiks – Butik Didžital prodakt studio, takođe sa sedištem u Nišu – jednu od najboljih firmi za razvoj proizvoda i UI/UX u regionu.

Stabilnost i dalji rast

U Nišu trenutno postoji okvirno 158 IT kompanija, mada neki smatraju da ih ima mnogo više, tako da je ovaj početak ukrupnjavanja iskorak u pravom smeru, pogotovo nakon prošle godine koja je bila izazovna za ceo IT sektor. Integracija pomenutih kompanija uticaće na povećanje konkurentnosti i to ne samo za ove dve kompanije koje postaju jedna, već i za ceo grad i njegov IT ekosistem.

Konkretno, Ingsoftware kao kompanija sa velikim iskustvom u razvoju softvera i klijentima pretežno iz DACH regiona (ŠPAR, Porše, Informatik, Palfinger, Eurodata), odlično će se uklopiti sa Neopiksom, čije su glavne ekspertize u oblasti konsaltinga, dizajna, arhitekture i analitike digitalnih proizvoda, i koji su najprisutniji na američkom i australijskom tržištu, pretežno u FinTek i HeltTek domenima. Ovom prilikom, pomenutu akviziciju je prokomentarisao i Nenad Mladenović, CEO Neopiksa:

"Mi smo već neko vreme razmišljali o pronalasku partnera kako bismo prevazišli sopstvena ograničenja i lakše napredovali, i pronašli smo ga u lokalnoj kompaniji Ingsoftware, čiji rad i dostignuća već dugo pratimo i cenimo. Pored stabilnosti i jake osnove koju nam Ing pruža kao partner, naši timovi su komplementarni jedni sa drugima, te se ovim dobija i na dubini i na širini spektra usluga i veština.

Veliko međusobno poštovanje, zajednička vizija i dobar tajming su učinili da relativno lako i brzo postignemo dogovor. Iskreno se nadam da ćemo ovim potezom uspeti u nameri da zajedničkim snagama pređemo na sledeći nivo poslovanja i da pokažemo koliko je konsolidacija važna za ostvarivanje velikih ciljeva", saopšteno je.

Ingsoftver postaje jedna od najvećih niških IT kompanija

CEO Ingsoftver kompanije, Nenad Ilijić, govorio je o motivima akvizicije Neopiksa, kao i o planu za integraciju dve firme. On je istakao da je ovaj strateški potez prvi korak u realizaciji misije ove kompanije da konsoliduju lokalnu scenu i stvore regionalnog lidera koji je "napravljen u Nišu": 

"Kada smo počeli da razmišljamo o akviziciji, Neopiks nam je bio prvi izbor, i to ne samo zbog već pomenute kompatibilnosti, već i zbog sličnosti kada su naše kompanijske kulture i vrednosti u pitanju. Ovo će biti naročito važno kada krenemo u proces integracije sa zaposlenima, što će biti izazov.

Ipak mislim da većih problema neće biti, iako ovo radimo po prvi put, jer reakcije su zasad izuzetno pozitivne i iz jedne i iz druge kompanije, koje sada u šali zovemo Neoping. Nove koleginice i kolege donose nam “svežu krv”, novu energiju i dodatnu vrednost, i mi želimo da što više od te vrednosti sačuvamo i ugradimo u Ing, u cilju ostvarivanja (sada zajedničkih) strateških ciljeva", zaključuje on.