Ekonomija

Slovačka tehnologija letećih automobila prodata kineskoj kompaniji

BBC | 28. mart 2024 | 12:32
Slovačka tehnologija letećih automobila prodata kineskoj kompaniji
PROFIMEDIA / Profimedia

Slovačku tehnologiju koja stoji iza Air Kara, letećeg automobila koji je prvobitno razvijen i uspešno testiran u Evropi, kupila je kineska kompanija.

Opremljen BMV benzinskim motorom, slovački Air Kar 2021 leteo je 35 minuta između dva aerodroma, koristeći piste za poletanje i sletanje, i trebalo mu je nešto više od dva minuta da se transformiše iz automobila u avion. Kako piše Bi-Bi-Si, sada će se vozila napravljena po njegovom dizajnu koristiti u okviru "određenog geografskog regiona Kine". 

Kompanija Hebei Jiankin Fliing Kar Technolodži sa sedištem u Kandžou, kupila je ekskluzivna prava za proizvodnju i upotrebu aviona Air Kar. Kompanija je izgradila sopstveni aerodrom i školu letenja nakon prethodne akvizicije od drugog slovačkog proizvođača aviona, rekao je Anton Zajac, suosnivač KleinVision-a, kompanije koja je napravila Air Kar.

Nakon što je predvodila razvoj revolucije električnih vozila, Kina sada aktivno razvija rešenja za leteći transport.

Prošlog meseca, kompanija pod nazivom Autoflajt izvela je probni let putničkog drona između gradova Šenžen i Džuhaj. Putovanje, koje bi inače trajalo tri sata vožnje automobilom, završeno je za samo 20 minuta, a u njemu nije bilo putnika. prenosi Bi-Bi-Si.

Podsećamo da je prošle godine kineska kompanija eHang dobila sertifikat o bezbednosti od kineskih zvaničnika za razvoj električnog letećeg taksija. To je trend koji bi očigledno mogao da poraste na globalnom nivou, s obzirom na to da je britanska vlada rekla da bi leteći taksiji mogli da postanu redovna pojava na nebu do 2028. U Hrvatskoj i dalje vredno rade na tome da prva polete robotska osovina koju je razvio Rimac.

Međutim, za razliku od ovih putničkih aviona sličnih dronu, Air Kar ne poleće i sleće vertikalno i potrebna mu je pista. KleinVision je odbio da kaže za BBC za koliko su prodali tehnologiju. Slovačka saobraćajna uprava je već odobrila da AirCar leti 2022. godine, a automobil je ranije ove godine predstavio i jedan od najvećih jutjubera na svetu, Mr Beast.

Još uvek postoje značajne prepreke ovom obliku transporta u smislu infrastrukture, propisa i javnog prihvatanja tehnologije.

"Ovaj hrabri novi svet ličnog transporta deluje kao odličan stabilizator" , rekao je za Bi-Bi-Si konsultant za avijaciju Stiv Rajt.

Globalni pokušaji da se reguliše ovaj sektor doveli su do toga da se "svako muči da smisli potpuno novi set pitanja".