Lični stav

Postekologija: Komunizam Džona Lenona

Dragan Jovanović | 7. februar 2024 | 17:00
Postekologija: Komunizam Džona Lenona
NIN / Ilustracija Jugoslav Vlahović

Tabloidi, opet, najavljuju kopanje kanala kroz Srbiju! Preko Vardarsko-moravske doline, Kinezi hoće da spoje Dunav sa Solunom! Treba li reći da će time Srbija biti raspolućena, a plodno tle Pomoravlja zanavek će nestati i njime će ploviti kineski teretni brodovi na putu za Evropu koja se, evo, i bez Kineza ljulja, raspada.

Ustali su evropski seljaci, samo još da se probude radnici i eto „zapadnog komunizma“ o kome je Džon Lenon sanjao. Spevao je i pesmicu Povratak u SSSR, ali se, i te kako, raspitivao i o „jugoslovenskom samoupravljanju“, pošto je, jelda, zagovarao komunizam „sa ljudskim likom“. A ne lažimo se! Kineski komunizam je sasvim nešto drugo, nešto sasvim suprotno.

Ovih dana čitam knjigu Biti Džon Lenon od Reja Konolija i doznajem da vođa Bitlsa nije samo sanjao o „zapadnom komunizmu“, već je otvoreno govorio da je „hrišćanstvo propalo“ i da su oni, Bitlsi, „popularniji od Isusa“. Mada je Lenon znao i da kaže: „Mislim da sam Isus Hrist!“ Valjda, neki novi Isus koji treba, za početak, da spasi Ameriku koja se, evo, raspada, jer Teksas se odvaja u posebnu državu.

Elem, Kju-kluks klan nije, tek tako, pretio ubistvom Džonu Lenonu, jer on je zaista mogao da se stavi na čelo američke radničke klase u borbi za „zapadni komunizam“. Zato je Lenon i morao da bude ubijen, 8. januara 1980. ispred zgrade u kojoj je stanovao, u njujorškom Central parku, dok se sa Joko Ono vraćao iz studija. A još deset godina ranije, Lenon je pitao Reja Konolija: „Da li si napisao nekrolog za mene? Voleo bih da ga pročitam kad to uradiš!“

A Mark Čapman, ubica Džona Lenona je odmah po ubistvu rekao: „Bio sam na devetom nebu! Deo mene je govorio: zašto ga odmah ne ubiješ? Ali, nisam mogao tek tako da ga ubijem. Želeo sam da dobijem autogram od njega!“ A to što je Čapman bio „na devetom nebu“, neki tumače da su mu američke tajne službe „oprale mozak“.

Nije li danas, četrdeset i kusur godina posle ubistva Džona Lenona, zapravo došlo vreme za „zapadni komunizam“? Da li će Amerikanci, ali i Evropljani, i dalje trpeti da budu robovi šačice multimilijardera, koji bi, na kraju krajeva, da ostave sebi samo „zlatnu milijardu“ robota neophodnih za obavljanje najpotrebnijih poslova?

Šta sledi posle revolucije u Teksasu i nakon što su prošle nedelje gnevni seljaci „zapalili“ Brisel? Jer, ako evropska radnička klasa nastavi da okleva, može joj se desiti da u Kinezima dobije novog gazdu. Ako kineski brodovi, prvo teretni, počnu da Dunavom stižu u srce Evrope, možda će ispasti da je Nostradamus bio u pravu kada je prorokovao da će „žuta rasa zavladati svetom“.

K. G. Junga, mog gurua iz Švice, brine nešto drugo: „Si Đinping je najavio da ove godine dolazi u Srbiju. To će, verovatno, biti povodom priprema za početak izgradnje kanala Vardarsko-moravskom dolinom od Soluna do Dunava. A tome se ne protivi samo Bajden, već i Erdogan, pa se lako može desiti da Srbija ponovo izvuče deblji kraj.“ 

Od ovih Jungovih reči ne može da ti bude svejedno. I kako onda da ne prizivaš Lenonov „zapadni komunizam“ koji, izgleda, može da bude jedini spas za planetu!? Naravno, to podrazumeva da i Kinezi, nekako, to prihvate.

Moja Crna samo dodaje: „Još je Aleksandar Veliki hteo da prokopa kanal Vardarsko-moravskom dolinom, a onda mu je, sa neba, javljeno da odustane od toga te se on, odmah, zaputi  čak za Indiju. Jer, bogovi ne daju da se u Srbiju dira!“