Arhiva

Pitajte Srbe kako im je

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. april 2016 | 18:59
Pitajte Srbe kako im je

Foto Aleksandar Dimitrijević

U pravoslavnoj crkvici, 12 kilometara od Jasenovca, hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kojem se pripisuju simpatije za ustaški pokret, pokušava da negira svaku odgovornost za relativizaciju žrtava. Deluje sigurno, kao da ga se nimalo ne dotiče to što je peticiju za njegovu smenu inicijative Kulturnjaci 2016. potpisalo oko 4.500 ljudi, mahom Hrvata. Na objavu hrvatskih medija njegove fotografije s ustaškom kapom 1996. i članke o ustašama kao herojima uzvraća: To je podvala onih koji žele moju političku likvidaciju, kao i da je uvek jasno isticao da su ustaški zločini najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda. Nedavno je sa NIN-om u ruci došao na sednicu Vlade, a sada i priča za NIN.

Snosite li odgovornost što Hrvatska klizi u neofašizam, tako tvrde mediji zemalja EU?

To su pretjerane tvrdnje, više se radi o stvaranju moralne panike.

U kom smislu moralne panike, mnogi koji su se usprotivili proustaškim stavovima, vaši vodeći kulturnjaci, dobili su čitav niz pretnji i ljudi su prilično uplašeni?

Treba razlučiti politički folklor i nekulturu od stvarnih prijetnji, a nekima je to i dobar alibi i podsticanje atmosfere straha kako bi lakše ostvarivali svoje političke ciljeve koje očigledno ne mogu ostvariti u jednom uljuđenom, normalnom građanskom obraćanju.

Na koga mislite?

Na sve koje ustrajavaju u potpirivanju netrpeljivosti. Treba razlučiti ekscese od stvarnih pretnji. Ako ćemo se pretjerano baviti sporednim ekscesima, nikada nećemo spoznati pravu istinu.

Da pojednostavimo, kulturne elite optužuju vlasti i Hrvatske i Srbije za buđenje neonacionalizma?

Gledajte, radi se o jeftinom etiketiranju. Ne poznajem toliko srpsku političku i kulturnu scenu do detalja.

Ali poznajete hrvatsku, ona vas optužuje kao jednog od predvodnika?

Jedan dio kulturne scene i ovamo i tamo, budite precizni. A niko nema monopol na kulturnu scenu i kada govorimo o tome moramo jasno razlučiti o kome je riječ. U demokratskom društvu ne može biti samoproglašenih monopolista na istinu, pa ni na kulturu.

A ko je odgovoran što hrvatskoj glumici Nini Violić prete smrću zato što kritikuje hrvatsku vlast?

To osuđujemo, kao i prijetnje smrću. Dobivaju ih i drugi i mnoge od njih nismo čuli.

Šta Srbi, manjine, mogu da očekuju u Hrvatskoj? Diskriminaciju? Zašto ne reagujete?

Nikome nije ugodno živjeti u ozračju prijetnji, netrpeljivosti, moralne panike i zato se trebamo prikloniti smirivanju situacije i stvaranju uređenog, uljuđenog, civiliziranog odnosa. Nije bitna ideologija, bitan je dobar kućni odgoj.

Jesu li Srbi sigurni?

Pitajte Srbe.

To što nemate odgovor na ovo pitanje, možda je odgovor i na pitanje zašto vi nemate podršku hrvatske elite, kao što je nema ni vlast u Srbiji?

Riječ je ovdje i tamo o samoproglašenoj eliti koja želi biti vječiti moralni i politički arbitar bez obzira na svoje stvarno značenje. Teško je biti pola stoljeća elita u jednom vremenu kada su elite nastajale političkom arbitražom i onda postupno demokratskim razvojem društva gube monopol na istinu.