U Srbiji, u poslednjih nekoliko decenija, krenula je ekspanzija otvaranja vinarija. Ta činjenica ne podrazumeva da imamo kvalitetna vina, samim tim što se srazmerno ne povećavaju površine zasađene vinovom lozom i što se na prvu berbu čeka par godina.
Jedna od retkih vinarija u Srbiji koja ima tradiciju dugu više od sto godina je Vinarija Čoka. Osnovana je 1903. godine. Osnovala ju je porodica grofa Lederera. Priču o Vinariji Čoka danas započinjemo, za NIN, sa generalnim direktorom Dušanom Šebekom.
„Vinarija Čoka poseduje jedan od najvećih i najlepših podruma u regionu, kapaciteta dva i po miliona litara. Građen je između 1903. i 1908. godine. Nalazi se četiri metra ispod nivoa Tise, sa stalnom temperaturom od 12 do 14 stepeni. Drenaža za odvod viška vlage i vode, tada napravljena, koristi se i danas. Ono čime se posebno ponosimo je vino ždrepčeva krv. Ove godine navršava se 50 godina od kada je ovo vino na tržištu.
Da li su kupci i van Srbije prihvatili ukus i kvalitet vina ždrepčeva krv?
Odavno potrošači, kako iz regiona tako i u zapadnoj Evropi, piju ovo kvalitetno vino. Izvozimo ga u Nemačku, Švajcarsku, Austriju, kao i u Australiju, Ameriku, Kanadu, Kinu... Prepoznatljivi ukus ždrepčeve krvi virtuozno stvara šest vrsta crvenog grožđa, receptura je nepromenjena od 1969. godine.
Pored ždrepčeve krvi od poznatih brendova u našem proizvodnom portfoliju je Di Luna sangrija koju smo lansirali na tržište pre oko 15 godina. Za ovo vino može se reći da je mladalačko piće, jer sadrži kombinaciju voća i vina.
Prošle godine uveli smo nove brendove, sa idejom da radimo na unapređenju i inovacijama proizvodnog portoflija.
Nova paleta Lederer vina ima izuzetan odnos cene i kvalitet, lansirali smo pet Lederer vina: Chardonnay, Merlot, Souvignon blanc, Cabernet souvignon, Muskat otonel.
Pomenuo bih još paletu voćnih vina od kupine, maline, višnje i aronije. To su, uslovno rečeno, ženska slatka vina sa pet posto alkohola.
Da bi dobili kvalitetno vino podrazumeva se da je i grožđe kvalitetno. Uspevate li da sa područja opštine Čoka obezbedite dovoljnu količine?
Sa područja Čoke obezbeđujemo manji deo grožđa. Vinarija Čoka je 2008. godine investirala u Vinariju Ohrid. Najveći deo grožđa nabavljamo na području Severne Makedonije. Kapacitet Vinarije Ohrid je 10 miliona kilograma grožđa.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.
Pretplata
Već imate nalog? Ulogujte se