Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   28.10.2021. 07:39
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Велики брат и лажни докторат

Позивајући се на „своје изворе“, провладини таблоиди су објавили од речи до речи исти текст. Тако министра плагијатора од плагијата бране плагијатори, правећи исту грешку - не наводећи извор и правог аутора текста

Европски посредници у дијалогу између власти и опозиције о изборним условима могли су из прве руке да виде како провладине таблоиде чињенице нимало не обавезују. Напротив. Сви редом су „јавну осуду“ за неакадемско понашање министра финансија претворили у њену супротност, у велику победу Синише Малог.
Лист Данас је 14. септембра у 16.04 објавио да је „декан ФОН-а Милија Сукновић изрекао меру јавне осуде Синиши Малом, чија је докторска дисертација оспорена због плагирања“ и пренео речи одлазеће ректорке Иванке Поповић да „одлука декана није коначна“ и да је „поступак још увек у току све док рок за жалбу (од 15 дана) не истекне“. То су, дакле, чињенице, а ево како су их својим читаоцима пласирали провладини медији, 80 минута касније, колико је било потребно да се осмисли стратегија и крене у снажан противнапад. И као у свакој бици, у јуриш је прва кренула пешадија, појачана лаком коњицом, да би се онда укључила и тешка артиљерија.
„Докторат ће бити враћен Синиши Малом! Декан ФОН-а потврдио да рад није плагијат!“, први је узвратио Информер у 17.24. „Докторат Синише Малог није плагијат: Декан ФОН-а поништио одлуку Сената“, наставио је паљбу портал Српског телеграфа. „Кампањом лажи покушали да униште министра Владе Србије, сада се десио неочекивани преокрет“, појачао је удар Ало, чија је логика врло јасна - ако су те већ ухватили са руком у пекмезу лакше се бранити ако све убедиш да те лажов оптужује да си лопов. Брже од ковида-19, та „верзија истине“ наставила је да се шири, па су је као „своју“, или преузету од других, са истом опремом громогласно објавили Новости, Објектив, Б92, Борба („Озваничено насиље над науком! Докторат Синише Малог није плагијат!“)…
То што сви наслови личе као јаје јајету још је и разумљиво, али каква је вероватноћа да новинари и уредници свих таблоида, свако за себе, у распону мањем од сат и по, напишу буквално од речи до речи исти текст? Ако је и могло случајно да им свима падне на памет, иако то није тачно, да је тиме „декан потврдио да није у питању плагијат“, чак и да је „де факто поништио одлуку Сената којом је (Малом) одузета докторска титула“, како су сви у тако кратком року успели да „незванично сазнају“ да ће „Мали покренути управни спор против одлуке Сената“ и да је „сасвим извесно да ће тај захтев бити усвојен и да ће одлука о одузимању докторске титуле поново бити разматрана“? Па зар Управни суд већ није поништио све одлуке и цео случај, због процедуралних пропуста, вратио на почетак?
Е, сад, ако је све то и био плод случајности, по теорији вероватноће једноставно није могуће да су сви ти „аутори“ после разговора са различитим правним стручњацима написали: „Правни експерти који су анализирали наведени случај су шокирани поступком који је вођен пред ФОН-ом, али посебно одлукама Сената и деле мишљење да ће министру Малом бити сигурно враћен докторат“? Па, чак и да је неко свим новинарима издиктирао списак свих 30 речи које морају да буду у тој реченици, бар један од њих би их сложио другачије. На пример: „Правни експерти који су анализирали наведени случај шокирани су поступком који је вођен пред ФОН-ом, али посебно одлукама Сената и деле мишљење да ће министру Малом докторат сигурно бити враћен.“ Или да ће „…докторат сигурно бити враћен министру Малом“. Или… Биће зато да су сви ти текстови, у којима се исте реченице дословце понављају, дело једног аутора. Који приде можда и није стално запослен ни у једној од тих редакција, па испада да министра плагијатора од плагијата бране плагијатори. И то правећи исту грешку, не наводећи извор и правог аутора текста.
И да се разумемо, то што таблоиди кривотворе истину, нажалост не значи да на крају неће бити у праву, јер верују да њихов „извор“ није случају препустио ни избор нове управе Универзитета. Извесно је само да на одлуку декана ФОН-а и Мали и они који га оптужују за крађу интелектуалне својине могу да се жале Одбору за професионалну етику, који је у новембру 2019. већ утврдио да је министар дословно преузео текстове других аутора, без навођења њихових имена и зато је докторат прогласио за плагијат, а на основу тога му је Сенат и поништио докторску диплому. Ако после свега министар издејствује да му се врати докторат, као што то наговештавају таблоиди, онда и заслужује да буде Др у оваквој Србији. Додуше, више би му приличио докторат политичких и организационих наука, али и за то би Мали морао да се захвали Великом брату, највећем доктору за маркетинг и медије у Србији. Јер, без њега, ништа од овога не би било могуће.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ивица Дачић, лидер СПС

Има велике разлике између посете Меркел те 2011. и сада. Tај последњи састанак са Тадићем је најнепријатнији састанак на којем сам присуствовао. Буквално су постављана питања какво је време у Београду и шта има за ручак. Била је изузетно љута.

Прочитајте све мисли
bg