Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.06.2018. 04:25
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Образовање за будућност
Дуално онеписмењавање

Ни у индустријски високоразвијеним земљама није замишљено да дуално образовање буде нешто удобно и угодно по власнике њихових диплома, већ пре свега јефтино за државуПремијерова агонија оличена у чињеници да га интелектуална елита не воли, по свему судећи ће добити срећан епилог у епохалном изуму – интелектуалаца више неће бити. Иако су и до сада били мањина и као такви потпуно минорни, бар по речима Александра Вучића, ипак су га нервирали. Због тога је коначно одлучено да је једини спас за српску економију и премијерову сујету дуално образовање које ће уместо елите стварати армију полуписмених радника обучених да шрафе један одређени шраф, на једну одређену машину, у једном одређеном року. С обзиром на то да технологија напредује, а да образовани у дуалном систему немају никаква друга знања, током каријере ће морати да поделе судбину застарелих машина и да заврше на неком отпаду.

Наравно, то није битно. Приоритет је оно што је премијер рекао на скупу о дуалном образовању, а који се, гле чуда, уместо у САНУ или на Просветном савету одржао у Привредној комори Србије, да се „код нас изгубила филозофија рада, а појавила филозофија дипломе, због чега свако ко је стекне сматра да неко треба да му обезбеди посао“. Мада је остало магловито ко се то уопште надао да би захваљујући дипломи а не страначком ангажману (уз ког деле не само дипломе већ и докторате) могао у овом тренутка да добије посао, „филозофија рада” је бар прецизирана. И то пре скоро годину дана када је Александар Вучић објавио: „Мој син није уписао факултет и сада ће да постане радник. Поносан сам на то што ће бити радник”. Нажалост, у међувремену нас није обавестио где ради као радник и да ли је за разлику од осталих младих и незапослених (које презире јер су на грбачи родитеља) обезбедио своју независност, али нема разлога да верујемо у супротно. Уосталом, нико никада није видео ни Марка Милошевића да носи гајбице, али је тадашња прва дама гарантовала да је то чинио. И да се тако обогатио.

А да ли ће се нове генерације које ће учити на швајцарском и немачком моделу дуалног образовања обогатити? Тешко, јер ни у тим индустријски високоразвијеним земљама са стабилном производњом није замишљено да то буде нешто удобно и угодно по власнике дуалних диплома, већ пре свега јефтино за државу. Обично се деца приморавају да већ са 10 година полажу тестове на основу којих се одређује да ли имају капацитет за нешто боље или не могу да одмакну од једноличне просте радње коју ће понављати по цео дан, током целе радне каријере. И обично потомци гастарбајтера постану „срећни добитници” јер прођу лоше на тестовима због језичких баријера, па раде за минималац који у Немачкој износи 8,84 евра по сату, у Швајцарској око 18,5 франака а у Србији спектакуларних 130 динара.

Већ тај податак нам јасно сугерише због чега су ове земље спремне да нам помогну у развоју дуалног образовања. Зар не би било лепо такву производњу иселити у неку од земаља попут Србије, у којој премијеру позли сваки пут када неко помене права радника и актуелне законе и то за десет пута мањи новац? И који би, притом, могао да им обезбеди да скоро ништа и не плаћају јер ученици могу унедоглед да се ротирају током праксе, а да ниједан од њих на крају не добије посао. Или да га добије, ако се донесу нови закони, па га за два дана изгуби, по законима који су смишљени чим је Александар Вучић од Србије почео да прави полигон за јефтину и обесправљену радну снагу. А тај полигон је и те како битан имајући у виду да је идејним творцима дуалног образовања, пре свега у Швајцарској, постало мало неудобно у реализацији на сопственом терену када су до јавности доспеле све злоупотребе од стране послодаваца и чињеница да око трећине ученика напусти школовање пре краја. Због тога су Омладина швајцарског синдикалног савеза „Унија“ и Омладина Швајцарске социјалдемократске партије покренуле кампању за пооштравање екстерне контроле у предузећима укљученим у дуално образовање ради мобинга, израбљивања и неадекватног образовног плана.

А ко би код нас уопште могао да назове „образовним планом“ нешто што је премијер најавио као „развој предузетништва“ а образовани у дуалном систему не постају предузетници већ најамници код предузетника?Али, у сваком случају је план - како додатно онеписменити Србију и створити покорну бирачку машину.
Сандра ПетрушићShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Милан Гутовић, глумац

Kоје јаде смо све преживели, па ће ваљда и ти резултати и успеси да се прегрме некако.

Прочитајте све мисли
bg