Arhiva

Nova epoha

Slavoljub Marković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. novembar 2012 | 21:46
Nova epoha

Kažu da je karta za putovanje na Mesec vrlo skupa, ali ja želim da stignem na Mesec. Neću da žalim novac da bih posedovao kartu.
Na Mesec se još ne putuje.

Video sam da su povezana sva mesta na Zemlji. Uvek je moguće stići iz mesta u mesto. Tako sam video da su sve planete povezane jedna sa drugom, znači biće moguće putovati sa planete na planetu.
Možda se nikada neće putovati na Mesec? Zašto je tebi stalo da kupiš kartu za let na Mesec? Potrošićeš novac a da nećeš ni dočekati to putovanje. Kompanije koje nude aranžman žele da opljačkaju putnike.
Putovao bih samo da gledam kroz prozor kosmičkog broda.

To je još veća obmana. Mogu čak da te upitaju šta želiš da vidiš kroz prozor, tako da željeno čitavim putem gledaš kroz staklo.
Starac je počeo da govori kako je Kolumbo osvojio Ameriku misleći da traži put za Indiju. Ako već nije bio mornar na lađi Kristifora Kolumba, i gledao kako kormilima seku talase, kako napunjena jedra odnose lađe ka Americi, želi da sa prozora satelita razgleda te predele koje je osvajao Kolumbo nikada ne saznavši šta je učinio.

Kako ta raketa može da se vodi? Rastojanja su to. Mogu samo da zamislim. Mesec, Venera, galaksije, kosmos! Dočekao sam da proizvedu atomsku bombu, električnu struju, televizor, savremenik sam leta na Mesec. Mnogo je to. I postalo je to, tako obična svakodnevica. Voleo bih, mladiću, da ti doživiš tako krupne korake nauke kao što sam doživeo ja. Taj tvoj bunt duga kosa. To nije ništa spram leta na Mesec. Ti znaš da ja poštujem buntovnost mladih. Buntovnost je pokretač. Apatija je prezir. Znam da su vaspitači povređeni. Ne rukovode mladima. Loše ih vaspitavaju.
Kada bi se kretao ulicom dobacivali bi mu.

Hoćete li kartu za Mesec?
Prećutao bi trezan. Pijan bi dolazio u sukob sa huliganima. Pokazivali bi mu kartu za putovanje na Mesec.
Eto, mi smo obezbedili karte. Hoćeš li da poručimo i tebi jednu?
Rešili ste problem?
Ne! Mi imamo vaginalnih problema. Zabrinuti smo za vagine! Ovo je vreme njihovog trošenja.

Drugačije je to bilo nekada. Na večernjim sastancima smo rešavali društvene probleme. Stigao je neki dečko iz zarobljeništva. Zvali su ga Melez. Iz zarobljeništva je doneo englesko odelo. Bio je visok i crnomanjast. U sebi je imao razne krvi. NJegovi su do rata bili ubogi siromasi, a u ratu ih nisu dirale vojske. Jednog dana njegov otac je rekao: Ako se pojave dva partizana, četnici će se zaustaviti čak preko reke!
Pretukli su ga. Zbog toga je, posle rata, njegov sin bio odvažan.

Tada se na sastancima SKOJ-a govorilo o ljubavi. Odlučivalo o udadbama. Devojka koja se zaljubila u Meleza beše sve više potištena. Tešili su je. Govorili su joj da je došlo novo vreme. I ona onda iznese na sastanku u koga je zaljubljena. Mlađi svet tada iznošenje intimnog nije bilo sramota. Nisu se podvajali. Čak su mislili da je neminovnost odavanje tajne. Jedna devojka upita: Da li se sastaju njih dvoje? Da li se ljube!
Stari shvatiše da je iznošenje tajni bruka. Odmah počeše da sprečavaju odlazak deci na sastanke. Zaplaka majka devojke.
Reče: Kolektiv, kolektiv pa sve pred taj kolektiv! Kome sada da te dam.

Devojka nije došla na sledeći sastanak.
Da ne pričaš o svojoj majci?
Pričam o ženi. O vremenu.
I tu ženu su baš tebi dali?
Vi to ne razumete.

Mi moramo da brinemo o vaginama. Žene ne obraćaju pažnju na njih. Ne gledaju ih! Da nema menstruacije potpuno bi zaboravile na vagine. Zato ih mi čistimo. Ja često uzviknem: Čistim odžake!
Troši se istorija, pa to prestane. Sada se, znači troše vagine. A putovanje na Mesec.
S tim ste završili?