Arhiva

Grom

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 8. januar 2014 | 19:12
Grom


Od groma u prirodi razlikuje se jer nije slepa, već, nadamo se, racionalna, i biće zasnovana na dokazima i nikako trenutačna.
Akcija, kako sugerira i etimologija ove opšteslovenske reči, povezana sa pridevom gromki, vrlo je glasna i spremna da osvedočene krivce zgromi zakonskim sredstvima i pravnom procedurom, od optužnice preko dokaznog postupka do suđenja i izvršenja presude. To sugerira i inicijator i motorna snaga ove smele akcije potpredsednik izvršne vlasti Aleksandar Vučić.

Hapšenje na stotine osumnjičenih u ovoj aferi decenije, a možda i stoleća, nije teško zamisliti, zahteva veoma složenu logistiku, počev od sinhronizovanih hapšenja u cik zimske zore do zbrinjavanja uhapšenika koje, kakvi su da su, valja hraniti, pojiti, a preostale krivce loviti.
Akcija je smela jer zadire u nezamislivo velike interese sraza podzemlja i društvenih moćnika. Povesnica sličnih smelih akcija u naše vreme pamti i učesnike koji su izgubili glavu što su se drznuli da zaustave protivzakonite radnje maltene tretirane kao prirodne. Tobož prirodne, jer je reč o zemlji koja iz jednog specifičnog, nedovršenog i nesavršenog socijalizma prelazi po definiciji u nesavršen i ne baš pravičan kapitalizam.

Sudeći po tome što naziv akcije u drugom talasu ima brojku jedan, njeni nosioci izgleda da imaju ozbiljnu nameru da produže. Dakle, očekujemo Grom 2, Grom 3 i tako dalje... Grmeće izgleda na sve strane.