Arhiva

Imunizacija za svu decu

Bil Gejts, specijalno za NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 16. april 2014 | 19:39
Imunizacija za svu decu


Vakcine čine čuda. One sprečavaju bolesti, što je bolje nego da se one leče kada ih dobijemo. One su i relativno jeftine i lako ih je obezbediti. Ali, milioni dece ih ne dobijaju. Uvek sam zaprepašćen time. Kada smo stvorili Gejts fondaciju pre 15 godina, pretpostavili smo da su svi očigledni koraci već preduzeti i da ćemo morati da se bavimo skupim ili nedokazanim rešenjima. I zaista nam je obezbeđivanje osnovnih vakcina bio jedan od glavnih prioriteta.

Gledam unapred na 2014. i sada sam više optimističan nego ikada ranije u pogledu napretka koji možemo da ostvarimo kroz moć vakcina da obezbede svoj deci ma gde ona živela zdrav početak života. Imamo nove resurse dobijene od velikodušnih donatori širom sveta. Razvijamo nove i bolje vakcine da zaštitimo decu od smrtonosnih bolesti. Nalazimo i inovativne načine da ih dostavljamo, pogotovo u područjima do kojih je teško doći.

Jedna od najuzbudljivijih i često zanemarenih novina u globalnoj akciji da se obezbedi imunizacija za svu decu je sve veća uloga snabdevača vakcina za zemlje u usponu. Zemlje kao što su Brazil, Kina i Indija su se suočile za mnogim sopstvenim zdravstvenim i razvojnim izazovima i one su ostvarile ogroman napredak. One sada koriste svoje iskustvo i tehničke kapacitete da pomognu drugim zemljama da napreduju.

Pojačana konkurencija i novi pristupi proizvodnji doveli su do toga da je moguće zaštititi dete od osam glavnih bolesti među kojima su tetanus, veliki kašalj, polio i tuberkuloza za manje od 30 dolara. Indijski Serum Institute proizvodi mnogo veću količinu vakcina od bilo koje druge kompanije na svetu i odigrao je ključnu ulogu u smanjivanju cena i povećavanju količina.Zahvaljujući naporima snabdevača i njihovom bliskom partnerstvu sa GAVI Alliance (multinacionalnim proizvođačem vakcina) i međunarodnim donatorima, više od 100 miliona dece godišnje se vakciniše a to je više nego ikada ranije. Ulaskom na tržište većeg broja snabdevača koji podstiču konkurenciju inovativnim tehnikama proizvodnje, cene će verovatno još više padati.

Uzmite u obzir napredak koji je ostvaren uvođenjem spasonosne petovalentne vakcine koja štiti decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B i meningitisa i to sve u samo jednoj dozi. Kada je GAVI Alliance uveo petovalentnu vakcinu 2001. godine, postojao je samo jedan snabdevač i ona je koštala 3,5 dolara po dozi. Kako je rasla potražnja za tom vakcinom, GAVI je pozivao druge snabdevače da izađu na tržište i cena je padala. Sada ima pet snabdevača a indijska farmaceutska kompanije Biological E je najavila početkom ove godine da će sniziti cenu na 1,19 dolara po dozi.
Doprinos proizvođača vakcina iz zemalja u usponu su često dopuna naporima njihovih kolega u zemljama u razvoju. Neke od najinovativnijih ideja su proizvod njihovih kombinovanih napora. Gejts fondacija je podržala veliko partnerstvo između indijskog Serum Institute i holandskog proizvođača vakcina SynCo Bio Partners radi proizvodnje vakcine niske cene koja će zaštititi više od 450 miliona ljudi u Africi od meningitisa.

Uprkos svem tom napretku, moramo da uradimo više da zaštitimo onih 22 miliona dece, uglavnom iz najsiromašnijih zemalja, koja nemaju pristup spasonosnim vakcinama. Uskraćivanjem zaštite od smrtonosnih oboljenja kao što su boginje, upale pluća i rotavirus, velikom broju dece je oduzeta prilika da odrasta u zdravlju, ide u školu i živi produktivan život. NJihove zemlje su takođe na gubitku. Bolesti oduzimaju siromašnim zemljama energiju i talenat ljudi, podižu cene lečenja i sprečavaju privredni rast. Živimo u svetu u kojem imamo moć da ispravimo ovu nepravdu. nin
Copyright: Project Syndicate, 2014.