Arhiva

Malezija

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 23. jul 2014 | 19:26
Malezija


Poznato je da već sto godina u slučajevima porodičnih i ljubavnih ubistava važi kriminalističko pravilo potražite ženu (misli se u toj tužnoj priči da je reč o klasičnoj ljubavnoj epizodi). Danas u slučajevima ubistava političara, važilo bi pravilo potražite kome je ta smrt u interesu.
Kako to srećom nije moja dužnost, već nadležnih istražnih organa, i to ovoga puta na međunarodnom planu, meni ostaje ono što je u mojoj nadležnosti, etimologija tog aktuelnog, preaktuelnog, čak i uzavrelog geografskog pojma Malezija.
Nema razloga da oklevam i upoznam čitaoce sa činjenicom da reč Malezija na tamilskom jeziku znači brdovita zemlja, a glavni grad Malezije Kuala Lumpur ušće muljevite reke.

Više bih voleo da geografski pojmovi kojima se bavim u ovoj kolumni, kada su aktuelni, imaju neku zanimljiviju etimologiju, ali obično se dešava da je reč o terenu na kom je taj grad, varoš ili država nastala.
Drago mi je da je naš Beograd izuzetak, jer je dobio naziv zato što se, kad god je bio ceo, nerazrušen, tek izgrađen na tom predivnom mestu, na stavama dveju velikih reka, ponosito izdaleka beleo. Da je ostao naziv iz starog veka Singidunum, zvao bi se po narodu koji ga je osnovao. Mađarski naziv za Beograd Nandor Fehervar je jasan u drugom delu, a znači u prevodu beli grad. Ali ostalo je nejasno otkuda to Nandor. Zvuči i danas veoma mađarski kao Šandor, Pastor i sl. A dolazi od internacionalnog imena Ferdinand, koje odgovara našem ličnom imenu Slobodan. Ko li je bio taj Ferdinand?
U svetu ima mnogo gradova i varoši koji na raznim jezicima znače beli grad, ali je naziv našeg glavnog grada najpoznatiji. Lepo ime, lep položaj i sve lepši grad.