Arhiva

Mangupi Mnogo Foliraju

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. novembar 2014 | 18:48
Mangupi Mnogo Foliraju

Foto Aleksandar Dimitrijević

Domaća valuta je na novom istorijskom minimumu, a guvernerka Centralne banke tvrdi da devalvaciju izazivaju spekulacije banaka, uvoznika, izvoznika i stanovništva. Ekonomisti procenjuju da će Centralna banka intervenisati prodajom deviza na deviznom tržištu, jer pad domaće valute podriva poverenje u vlast.

Iako sve ovo zvuči tako poznato, glavni junak ove vesti nije srpski dinar! Taman posla. Ovo je, puj, puj, daleko bilo, informacija koja je pred kraj prošle sedmice stigla iz Moskve. Uff, dobro je, radi se, dakle, o ruskoj rublji. A neverne Tome su već pomislile da to ima neke veze sa dinarom. Pažljiviji analitičari su sigurno odmah shvatili o čemu se radi. NJima ne bi promakla činjenica da guverner NBS Jorgovanka Tabaković, za razliku od svoje ruske koleginice Elvire Nabiuline, nikada za posrtanje domaće valute nije okrivila stanovništvo. Mada, ko zna, kad ponestane drugih krivaca, možda će i građani doći na red. Ako već ne budu u redovima ispred menjačnica.

Hmm, opet, ako su rublja i dinar u isto vreme dodirnuli dno, zar to nije još jedan dokaz čvrstih veza Rusije i Srbije? A da dinar i rublja u stvari nisu brat i sestra? Uostalom, kad su već Srbi i Rusi braća, zašto im i valute ne bi bile ko rod najrođeniji?

Ima, doduše, jedna velika razlika. Rusija sama može da rešava svoj problem, a Srbiji je neophodna pomoć MMF-a. I premijer Aleksandar Vučić je nedavno priznao da će Srbija učiniti sve da zaključi novi aranžman sa MMF-om. I svi članovi Vlade su, nema sumnje, za MMF. S tim što je za Nebojšu Stefanovića MMF verovatno šifra za Mišković Mafiju Finansira! Uostalom, znajući Stefanovića, on ne veruje u Magičnu Moć Fakulteta. Zato je, valjda, i doktorirao. Za Aleksandra Vulina MMF je skraćenica za Moć Mog Faraona. A toj moći se ni on ne može odupreti. Doduše, ni ne pokušava, ali to je već druga priča.

Kad kaže MMF Dušan Vujović misli Meni Milijarde Fale. U budžetu, naravno. I baš zbog tih milijardi nedostaje mu i aranžman sa MMF-om. I Željku Sertiću, koji je brzo shvatio da su 502 preduzeća u restrukturiranju, za koja je zadužen, Maksimalno Masakrirane Fabrike.

Iako je nerado promenila resor, Zorani Mihajlović je sada mnogo lakše. Bar ponekad može i da kaže Moj Makadam Funkcioniše, dok se Aleksandar Antić svaki dan štreca i posle frke zbog duga za gas stalno čeka nove depeše iz Rusije: Mazut Moramo Fakturisati. Onda sledi i plaćanje, a para - nema. Bratislav Gašić je, zajedno sa svima ostalima, još tokom zime shvatio Medijsku Moć Feketića i ko je pravi komandant.

Čim mu neko pomene MMF, ministar sporta Vanja Udovičić samo što ne zaurla: Ma Mani Fudbal. Ih, kamo sreće da je i onaj nesretni Dik bio kao i svi advokati i da je i on štrajkovao, a da je reprezentaciju Srbije protiv Danske vodio neki od notara. Ovako, Advokat je posle poraza podneo ostavku i otišao. A štrajk advokata se nastavlja. Samo da ne zatraže da sa Nikolom Selakovićem u paketu ostavku podnese i Tomislav Tole Karadžić. Onda taj štrajk nikada neće ni biti prekinut.

Za Zlatibora Lončara MMF je skraćenica za Muče Me Farmaceuti, dok Srđan Verbić ta tri slova koristi da smiri prosvetne radnike, nezadovoljne zbog smanjenja plata za 10 odsto. Kad izgubi sve druga argumente, on im kaže MMF: Menjajte Ministra Finansija!

Svako, dakle, ima svoje tumačenje. Nažalost, i Zuzana Murgasova, šefica Misije MMF-a. NJoj je prva, ali i najjača asocijacija na MMF da u Srbiji Mangupi Mnogo Foliraju, a da je stanje u srpskoj ekonomiji Malo Morgen Fenomenalno. I da ne bude zabune, nije za to kriva toliko ova koliko prethodna vlast. Svojevremeno se tadašnji premijer Mirko Cvetković na sednici skupštinskog Odbora za finansije ljutio što sam članove njegovog kabineta uporedio sa šibicarima. A baš su se tako ponašali, jer su pokušali da od MMF-a sakriju pravo stanje u javnim finansijama. Zbog prekomerne potrošnje MMF je u februaru 2012. prekinuo aranžman sa Srbijom. I još ga nismo obnovili. I šta je to? Maler? Mazohizam? Fajront?