Arhiva

Razvoj bez predaha – ključ uspeha

Svetlana Velimirović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. april 2015 | 21:37
Razvoj bez predaha – ključ uspeha


U vreme brzih promena na tržištu i još bržeg tehnološkog napretka na globalnom nivou, neprestano ulaganje u razvoj je uslov opstanka svake kompanije čiji rad podrazumeva stručnost zaposlenih i savremenu opremu u proizvodnji, a naročito je to važno u poslu kojim se GasTeh bavi - projektovanje, proizvodnja gasne opreme i ugradnja glavnih merno-regulacionih stanica, merno-regulacionih stanica za industrijske potrošače i široku potrošnju, regulacionih stanica, visokopritisnih gasnih rampi... Svesni činjenice da uspeh nije trajna kategorija, već trajni cilj koji zahteva kontinuirano ulaganje u modernizaciju opreme, edukaciju i standard zaposlenih, tokom prethodnih 13 godina vlasnici GasTeh-a su dobit investirali u razvoj prema najvišim svetskim standardima, što im je omogućilo izlazak na međunarodno tržište i jačanje pozicije na poslovnom terenu koji više ne priznaje granice, ističe predsednik ove kompanije Miroljub Sadžaković. S obzirom na sva kolebanja koja su pratila oblast gasne energetike poslednjih godina u Srbiji, upravo zahvaljujući razvoju i spremnosti da se prilagodi tržištu, GasTeh je i proteklu, izuzetno tešku godinu završio uspešno, kaže u razgovoru za NIN direktor Momir Antonić i inženjerski precizno to potkrepljuje podacima:

Fizički obim proizvodnje i ukupan prihod povećani su za 23 procenta u odnosu na 2013. godinu. Ako se uzme u obzir inflacija od tri odsto, realan porast bio je 18 procenata. Ukupan prihod je bio oko 5,5 miliona evra, od toga nešto više od dva miliona evra realizovano je u izvozu opreme i manjim delom uslužnih delatnosti. Najviše izvozimo u zapadnu Evropu, prvenstveno Austriju i Nemačku, kao i u Rusiju.

Da li je prošla godina i u investicionom pogledu bila uspešna?

Realizovana je treća faza investicija - izgradnja savremenog skladišnog prostora na površini od 1.050 kvadratnih metara. Objekat sadrži magacinski prostor na četiri nivoa koji nam omogućuje da prijem, skladištenje i izdavanje robe bude na jednom mestu, kontrolisano i u skladu sa usvojenim standardima. Vrednost investicije je oko 480.000 evra, dok je vrednost uvezene opreme - dva najsavremenija CNC struga i obradni centar - oko 320.000 evra.

Vreme nije naklonjeno investicijama i svi se teško odlučujemo na taj korak, ali on je neophodan da bi se nastavio razvoj kompanije. Zahvaljujući ponekad hrabrim koracima i investicijama, uspeli smo da napravimo savremenu fabriku prema potrebama klijenata i kupaca. Sada imamo sve uslove i dovoljno kapaciteta da ugovorenu opremu proizvodimo kroz zaokružen proces od projektovanja, preko proizvodnje i skladištenja do isporuke i ugradnje. S obzirom na to da je svih proteklih godina GasTeh beležio rast proizvodnje, nadamo se da će tako ostati i ubuduće, i stoga smo investiciju tako realizovali da postoji mogućnost proširenja i proizvodnih pogona i magacinskog prostora. A da bismo bili apsolutno sigurni u kvalitet, izvršili smo modernizaciju laboratorije za ispitivanje opreme. Laboratorija je izgrađena i opremljena po najvišim svetskim standardima za gasnu tehniku to je mnogo koštalo, ali bilo je neophodno.

Osim investicija i razvoja, koji su veliki poslovi obeležili prethodni period?

Osnovni naš posao poslednjih godina jeste proizvodnja i ugradnja postrojenja i instalacija za komprimovani prirodni gas visokog pritiska, od 200 do 250 bara. U toku prethodne godine desetak fabrika u Srbiji i okruženju pustili smo u rad na komprimovani prirodni gas, u gradovima u kojima nema prirodnog gasa i gasovodne mreže. Zahvaljujući našoj opremi i instalacijama, pivara i Gorenje u Valjevu, Bambi u Požarevcu, železara Nikšić rade na prirodni gas. Naši proizvodi omogućili su da se gas sa kompresorskih stanica u Pančevu puni u mobilna skladišta i prevozi do potrošača širom zemlje, čak i izvan zemlje do železare u Nikšiću, Aluminijumskog kombinata u Mostaru... Projekti i poslovi sa komprimovanim prirodnim gasom su nam omogućili da prošle godine realizujemo veliki projekat na Paliću, vredan 550.000 evra. Projekat je veoma bitan, jer se zahvaljujući njemu gas koje se ranije spaljivao, sada komprimuje na samoj bušotini. Za NIS smo takođe realizovali niz značajnih postrojenja za primenu prirodnog gasa u proizvodnji električne energije. U poslednje dve godine smo završili osam ko-generatora snage desetak MW koji troše otpadne gasove ili prirodne gasove sa bušotina koji sadrže velike količine ugljen-dioksida. Da nismo stalno ulagali u razvoj, nijedan od ovih projekata ne bismo mogli realizovati, a doneli su nam ozbiljne prihode.

Snažan razvoj omogućio vam je i izlazak na strana tržišta?

Deo opreme i tehnologija za pripremu, obradu i transport komprimovanog prirodnog gasa sada pronalaze primenu u velikim sistemima koji se grade u Rusiji. Za projektovanje kompresorskih stanica za prirodni gas, imamo veoma tesnu saradnju sa nekim fabrikama iz celog sveta, jer se za izgradnju tih stanica koristi oprema američkih, italijanskih, nemačkih proizvođača. Tokom prethodnih godina, GasTeh je prolazio kroz više faza, u zavisnosti od potreba tržišta. Svaki put kada dođe do promene tržišta, odnosno kada potrošači umesto propan-butan gasa počnu da koriste prirodan gas, ili neki treći, mi smo se razvojem prilagođavali. Proizvodimo postrojenja za SNG (mešani gas), sa dodavanjem određenog procenta vazduha propan-butan gasu, dobijemo sintetički prirodni gas, koji se u procesu sagorevanja na gorionicima ponaša kao standardni prirodni gas. Na taj način smo nekim velikim fabrikama omogućili da imaju rezervni energent (alternativno gorivo) - da ne zavise od samo jednog isporučioca i jednog energenta. Ti projekti su posebno došli do izražaja nastupanjem ukrajinske krize kada je snabdevanje Srbije prirodnim gasom postalo ugroženo i neizvesno.

Kada je reč o gasnoj industriji i izvozu, slobodno možemo reći da smo poznatiji u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i mnogim drugim zemljama, nego u Srbiji. GasTeh je u poslednjih dvanaest godina postao ozbiljna konkurencija i velikim svetskim proizvođačima koji su prepoznali naš kvalitet i počeli da pregovaraju sa nama o različitim oblicima saradnje. Poslednjih godinu dana intenzivno vodimo razgovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa najeminentnijim proizvođačima gasne opreme i merne tehnike u Evropi. Otežani uslovi rada na našem tržištu su nam umnogome pomogli i naterali nas da intenziviramo razvoj, fokusiramo se na strano tržište i potrudimo se da se tamo probijemo, u čemu smo i uspeli. Žao nam je što ne dobijamo više poslova u Srbiji, ali - to nas je ojačalo na stranom tržištu. Ipak, ne žalimo se na domaće tržište: stručnost i poštovanje ugovora pomogli su nam da kod najvećih objekata koji se grade u Srbiji i na kojima učestvuju vodeće izvođačke i projektne kuće, i mi dobijemo ugovore i rame uz rame sa njima učestvujemo u izgradnji.



Prošla godina, za mnoge, ostaće upamćena i kao godina štednje. Da li ste vi imali potrebe da smanjujete broj zaposlenih, ili njihove zarade?

Kraj 2014. godine smo dočekali sa 110 zaposlenih, među kojima je značajan broj mašinskih i elektroinženjera, ali i stručnjaka iz ostalih oblasti koje su bitne za naše poslovanje ekonomista, pravnika. I pored velikih ulaganja u novi magacin i mašine, otvorili smo prostor za nova radna mesta i obezbedili sredstva za redovne isplate zarada, čak smo, po ustaljenom običaju, uspeli da isplatimo i regres i trinaestu platu. Trinaesta plata je radnicima obezbeđena iz dividende. Stav svih vlasnika firme je da dividendu ne troše za lične potrebe i planove, već da je ulažu u kompaniju, a kompaniju čine pre svega zaposleni, pa onda oprema. Ako su zaposleni nezadovoljni, teško je očekivati dobar poslovni rezultat.

Kako je počela 2015. godina, i da li očekujete da će biti teža od prethodne?

U 2015. godinu smo ušli sa potpisanih dvadesetak ugovora. GasTeh je sada velika kompanija, koja može da podnese veće ugovore vrednosti preko 500.000 evra. Kada se u godinu uđe sa barem jednim od takvih ugovora, organizacija je mnogo lakša i rad opušteniji. Ugovori koje smo do sada potpisali jesu zanimljivi, ali nisu te veličine, i mi se nadamo da će ih uskoro biti. Važno za početak godine jeste da ipak imamo ugovoren izvoz za nemačko tržište u prvih šest meseci, kao i najavljen nastavak tog ugovora, tako da naše mašine za obradu metala rade punim kapacitetima u dve smene. Takođe imamo povećan broj zahteva sa istočnoeropskog tržišta, na prvom mestu iz Rusije, nešto manje iz Ukrajine, dok su pregovori o izvozu u Kazahstan u toku.

Smatram da će 2015. godina biti teža od prethodne, zbog smanjenja investicija u čitavom regionu. Pošto proizvodimo instalacije za nove objekte, smanjenje investicija direktno utiče na naše poslovanje. Drugi razlog je cenovni poremećaj na tržištu gasa i nafte. Iako u svetu pada cena prirodnog gasa, u Srbiji je ona i dalje visoka. Kolebanje cena energenata uslovljava pad investicija u energetici, što vodi do smanjenja posla za nas. Ove promene primorale su nas da se prilagođavamo tržištu i razvijamo što veći spektar proizvoda, a u pojedinim postanemo i lideri u ovom delu Evrope - na primer, u proizvodnji opreme visokog pritiska. Zato, bez obzira na to što očekujem težu godinu, nisam pesimista s obzirom na opredeljenje GasTeh-a da stalno ulaže u razvoj i nove tehnologije - to može postati dobar primer i drugim kompanijama.

Za kraj, recite nam koji problemi najviše opterećuju poslovanje GasTeh-a?

Najviše nas opterećuju dugovanja pojedinih firmi. Prinuđeni smo da vodimo sudske procese, ali neke od firmi naših dužnika su u stečaju ili su u tako teškom finansijskom stanju da, iako imamo sudska izvršenja, ne možemo da naplatimo svoja potraživanja. To je glavna kočnica ulaganja, koja bi bila još veća.

Znanje i uspeh se množe deljenjem

GasTeh će biti generalni pokrovitelj tradicionalnog Simpozijuma procesnog inženjerstva Srbije Procesing 2015, koji će prvi put ove godine biti održan u Inđiji. Jedan od okruglih stolova tokom Simpozijuma biće na temu komprimovanog prirodnog gasa. Iako je reč o ozbiljnim troškovima za firmu, opšta dobit Simpozijuma biće mnogo veća jer će stručnjaci iz ove oblasti imati priliku da razmene iskustva i steknu dragocena nova znanja.
Društvena odgovornost i uspeh GasTeh-a su prepoznati na stranom i domaćem tržištu, o čemu svedoči i nagrada Kapetan Miša Anastasijević koju je nedavno dobio predsednik kompanije Miroljub Sadžaković.