Arhiva

Dizanje zida na vodi

M. Lovrić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 24. jun 2015 | 18:57
Dizanje zida na vodi

Foto Milorad Milanković

Direktori mađarske i srpske policije, Karolj Pap i Milorad Veljović, dogovorili su se da od naredne sedmice srpsko-makedonskom granicom patroliraju i srpski i mađarski policajci, a potonji će stići u četiri vozila sa najnovijim termovizijskim kamerama. Srbija će time pokušati da ublaži antiimigrantsku histeriju Orbanove Mađarske, koja je nedavno zapretila da će duž granice sa Srbijom podići zid, kako bi se o njega razbijale izbeglice, a i da starije generacije ne bi osećale nostalgiju za danima zidova i zavesa. Mađarska je grmljavina bila dobar povod i za srpsku kuknjavu.

Problem nije srpsko-mađarska granica, već Makedonija, koja se graniči sa Grčkom i Bugarskom, iz kojih dolaze ti ljudi. To je problem koji Srbija samostalno ne može da reši niti fizički možemo, niti imamo pravo da te ljude zaustavimo kada izraze nameru da traže azil, rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Nema spora da nemamo pravo. Stradalnici koji nam stižu iz Sirije, Avganistana, Somalije, Iraka dakle ogromna većina de fakto su izbeglice i imamo međunarodne obaveze da ih ne šutiramo sa kućnog praga. No, u skladu sa svojom slavnom sinhronizovanošću, srpski su se ministri i ovaj put sudarili na terenu.

Sinoć su jedinice naše žandarmerije i naše pogranične policije zaustavile dvadeset jednu grupu sa blizu četiristo ljudi i vratile ih na teritoriju Republike Makedonije, rekao je u utorak ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin.

Čini se, dakle, da nesrećnike ponedeljkom do podneva primamo, od podneva odbijamo, sasvim u skladu sa radnim vremenom državnih službi, ali taj disocijativni poremećaj političkog identiteta, malo doktor DŽekil, malo više mister Hajd, karakteriše i imigrantsku politiku država Evropske unije. Ministri spoljnih poslova zemalja EU dogovorili su se da uskoro u Mediteran pošalju ratne brodove, podmornice, patrolne avione i bespilotne letelice, kao da se spremaju za novu pomorsku bitku kod Lepanta poređenje prikladno jer su se i tamo Evropljani mlatili sa Azijatima čime bi trebalo da postignu Nešto. Licemerje političke korektnosti još ne dopušta našem evropskom rasizmu da uradi ono što bi najradije učinio, a to je da potapa nesrećnike nasred Mediterana, pa bi ta flota navodno trebalo da posluži razbijanju krijumčarskih mreža zaplenom brodova. Uspeh takvih mera u zaustavljanju izbegličkih talasa izgledan je koliko i sinhronizacija srpskih ministara, što potvrđuje i Mohamed Husein, 23-godišnji sirijski farmaceut sa kojim je novinar Gardijana pričao negde između Srbije i Mađarske.
Mi smo Sirijci. Možemo da rešimo sve. Smislili smo prvo pismo, pa možemo i da probijemo zid. Ako žica bude pod visokim naponom, stavićemo rukavice i iseći ćemo je.