Arhiva

Odjeci nove generacije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 1. jul 2015 | 20:38
Odjeci nove generacije

Foto Petar Marković

Prvi dobitnici NIN-ove književne stipendije, za najbolje nacrte romana u nastajanju, pripale su Stefanu Janjiću za sinopsis romana Centimetar beline za fusnote i Bojanu Marjanoviću za sinopsis romana Idioti u noći, o čemu je odlučivao žiri u sastavu Filip David, Vladislav Bajac, Dragan Velikić, Vladislava Gordić Petković i Dragan Jovićević. Janjić i Marjanović odabrani su između 127 pristigla sinopsisa iz čitave zemlje, regiona i Evrope, koje su slali mladi budući pisci. Redakcija NIN-a se zahvaljuje svima na izuzetnom odzivu, a žiri je posebno pohvalio i radove koji su, sem nagrađenih, bili u najužem izboru, i na koje ubuduće treba računati: Miloš K. Ilić Junaci izgubljenih ratova, LJubica Kubura S uma sišavši, Luka Tripković Marano, Sofija Živković Blizu Bajlonijeve pijace, Danijel Apro Telepapatija, Bojana Babić Sporedni putevi, Đuro Radosavović Ukleta slika i Ivan Šterleman Prodavac knjiga.

Stefan Janjić (1991) diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kao student generacije. Urednik je onlajn magazina Žurnalist i radi u Novosadskoj novinarskoj školi. Učestvovao je u brojnim medijskim projektima, volontirao u više listova, magazina i radio i televizijskih redakcija.

Nacrt romana
Centimetar beline za fusnote govori o studentu medicine koji, uselivši se u stan preminulog novinara, počinje da istražuje njegove mehanizme krivotvorenja ljudskih sudbina, pokrenute u cilju objektivnog izveštavanja. U rubrici Crni odjeci priče o žrtvama rata u Bosni i Hercegovini dopunjavane su u skladu sa ograničenom maštom novinara Nikole Nenadovića, da bi ih on potom falsifikovao uz pomoć autentičnih podataka. Janjićev sinopsis nagoveštava suptilnu i preciznu obradu istorije kao teksta i ljudske sudbine kao zapleta izgubljenog u istoriji ratovanja i razaranja.

Bojan Marjanović (1990) diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Grad, objavljuje novinske članke u brojnim glasilima, priče i reportaže, kao i književnu kritiku. Dobitnik je više nagrada za kratku priču.

Nacrt romana Idioti u noći složen je pripovedni eksperiment u kome se smenjuju dva pripovedača: jedan je u raskoraku između idealnog sveta ideja koje ga opsedaju i razočaravajuće svakodnevice, a drugi je žrtva egzistencijalne paranoje i opsednut materijalnim interesima. NJihovo lutanje kroz noćni Beograd otkriće zajedničke snove i frustracije, ali i opsednutost velikim gradom u kome njihove neostvarene ambicije i egzistencijalni grč nemaju razrešenja ni odjeka. Marjanovićev sinopsis ukazuje da će sudbina pojedinca u tranzicionoj Srbiji biti predstavljena cinično, duhovito i sa mnogo empatije za svakodnevni egzistencijalni bezizlaz.

Nagrada NIN-a, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 500 evra, biće dodeljena 8. jula.

Novi žiri počeo sa radom

Žiri za dodelu NIN-ove nagrade za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku i objavljen u 2015. počeo je s radom u novom sazivu, kome su se, sem Bože Koprivice, Jasmine Vrbavac i Mihajla Pantića, priključili Tamara Krstić i Zoran Paunović. Dosad je na adresu NIN-a stiglo 16 novih naslova, a redakcija poziva sve autore i izdavače da blagovremeno pošalju svoje romane, u šest primeraka, na adresu Žorža Klemansoa 19, sa naznakom Za NIN-ovu nagradu. Žiri će nakon letnje pauze nastaviti sa radom u septembru. Konkurs je otvoren do 31. decembra 2015.