Arhiva

Vrtlog užasa

Marko Lovrić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 7. oktobar 2015 | 18:28
Vrtlog užasa

Foto Tanjug

Zaraćenih tabora u Siriji je toliko da se onaj koji pokušava dokučiti šta se na terenu zbiva nalazi u nezavidnoj roli pozornika koji pokušava da shvati ko je koga tukao u ponoćnoj tuči u periferijskoj kafani. A pregled situacije u sirijskoj kafani nimalo ne olakšava to što su od 30. septembra oba svetska pozornika izravno umešana u tuču, što oba tvrde da spasavaju svet od Islamske države i što se oba kunu da im onaj drugi u tome smeta.

Po prvim slavljeničkim izveštajima ruskih medija o rezultatu bombardovanja dalo bi se zaključiti da Rusi utakmicu protiv ID dobijaju šutevima sa distance dvadeset tenkova uništeno ovde, 160 terorista pobijeno onde, a tri hiljade zbrisalo sa nekog trećeg mesta. Nevolja je samo u tome što Zapad tvrdi da su Rusi mnogo više džebane utrošili gađajući druge pobunjenike protiv Asadovog režima uključujući i one koje Zapad podržava. Obama nije mnogo birao reči.

Putin nije ušao u Siriju zato što je jak, već zato što je slab; zato što se njegov klijent Asad raspada. Putinovu koaliciju trenutno čine Iran i Asad. Naša koalicija je ostatak sveta. Poistovećivanje ID i drugih pobunjenika samo će džihadistima pomoći u regrutaciji.

Ruski parlamentarac Vjačeslav Nikonov smatra da su upravo američke akcije te koje pomažu Islamskoj državi.
Ove su godine uspeli samo da prošire oblast koju Islamska država kontroliše. Koalicija koju vode SAD čine zemlje poput Saudijske Arabije i Katara koje nisu mnogo ili nisu uopšte zainteresovane za to da udare na ID, već na Asadov režim i šiite.

Sumarno, nad izmučenim telom Sirije, pored ostalih desetina zaraćenih frakcija koje je nemoguće pobrojati, sada se gurkaju sunitske države, koje žele da sruše Asada, pod krilima američkog orla, i šiitski Iran i Hezbolah koji Asada žele da sačuvaju, pod šapama ruskog medveda. Usput će videti imaju li vremena i za Islamsku državu.

Kao uvek, kao svugde gde se nađu u isto vreme, orao i medved upuštaju se u iste svinjarije, sa tako upornom identičnošću da im se mora čestitati na sinhronizovanosti. Primera radi, istog dana, 3. oktobra, kada su Amerikanci, po svoj prilici namerno, razneli bolnicu Lekara bez granica u Avganistanu, ubivši 22 lekara i pacijenta sa opravdanjem da je tamo bilo talibana rusko ili Asadovo gvožđe su u Siriji ubili petočlanu porodicu i spasioca. A nema sumnje da svi skupa srljaju sve dublje u vrtlog, jer su Rusi najavili da će u Siriju stići i njihovi kopneni dobrovoljci. U međuvremenu, četrdeset jedna pobunjenička grupa objavila je da Ruse smatra okupatorima, grupa uglednih duhovnika iz Saudijske Arabije pozvala je muslimanske zemlje na džihad protiv Asada, Rusije i Irana, a patrijarh Kiril blagoslovio je rusku borbu.

Kako stoje stvari, 250.000 mrtvih i pedeset odsto raseljenih Sirijaca tek je početak, a negde ispod svega ovoga sirijska fudbalska reprezentacija beleži odlične rezultate u borbi za odlazak na Svetsko prvenstvo 2018, koje će biti održano u Rusiji. Rasturili su Avganistan i Kambodžu sa po 6-0, savladali Singapur sa 1-0, i malo ih deli od ulaska u poslednju rundu azijskih kvalifikacija. Avaj...

Naš cilj je da izbrišemo tim koji igra u ime Asadovog režima, rekao je jedan sirijski profesionalni fudbaler, član nacionalnog tima Slobodne Sirije okupljenog u Libanu, koji namerava postati zvaničnim nacionalnim timom čim Asad padne sa vlasti.
Čini se da veliki Ivica Osim ipak nije bio u pravu kada je tvrdio da fudbal može zaustaviti raspad zemlje. Ako ne može fudbal, panduri to mogu još manje.