Arhiva

Godina važnih investicija

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 18. novembar 2015 | 20:34
Godina važnih investicija


Područje Kraljeva i prirodna saobraćajnica, dolina Ibra, bili su privlačni za naseljavanje, prema arheološkim otkrićima, još 2000 godina pre nove ere. Za plodne ravnice, rudno bogatstvo i geotermalne izvore znali su i koristili ih Rimljani, Grci, Turci i svi su ostavili tragove svog boravka. Istoriju Kraljeva su obeležili srpski vladari, gde je krunisano sedam kraljeva. Od velikog kulturnoistorijskog značaja su manastiri Studenica, Žiča i LJubostinja, koji se nalaze na teritoriji Kraljeva.

Dobar položaj i prirodni resursi koje Kraljevo ima, nažalost, nisu doprineli da stanovnici Kraljeva dobro žive. Dešavale su se, između ostalog i nepogode - zemljotres, poplave - ali po aktivnostima koje su se odvijale tokom ove godine već sada se može konstatovati da je za Kraljevo 2015. godina, godina veoma značajnih investicija, koje će doprineti poboljšanju životnog standarda mnogih građana. Lokalni putevi su asfaltirani, nekoliko mesnih zajednica je priključeno na gradski vodovod, grade se mostovi i stanovi

Kada su pravljeni planovi za izdvajanje sredstava za investiciona ulaganja, šta je određeno kao prioritet da se uradi u Kraljevu kao i o tome šta je od toga u 2015. godini urađeno, razgovaramo za NIN sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem:

Ono što je veoma važno za svako naseljeno mesto, jeste da ima dobar put i zdravu vodu. Tako smo i krenuli. U toku ove godine dosta puteva u mesnim zajednicama smo asfaltirali. Mesne zajednice koje su u blizini grada smo priključili na gradski vodovod. Sada imaju zdravu vodu i deca ne moraju kupovati vodu za piće i donositi u flašicama u školu.

Ono što je godinama planirano se ostvaruje, a to je da smo, prilikom boravka u Kraljevu ministarke građevine Zorane Mihajlović, potpisali sa resornim ministarstvom sporazum za urbanu regeneraciju. Sporazum se odnosi na zgrade u Dositejevoj ulici koje su oštećene zemljotresom, koje će biti srušene. Na njihovom mestu gradiće se nove zgrade sa komfornim stanovima. Ove zgrade su građene 50-ih godina prošlog veka za samce, sa jednom sobom i zajedničkim toaletom. Stanovnici će dobiti stanove onolike kvadrature koliko im pripada.

Glavni projekat je gotov, u toku su radovi na geomehaničkim istraživanjimaa a izgradnja će početi 2016. godine. Sredstva u iznosu od 13.630.000 evra su obezbeđena, pet miliona i 600.000 evra obezbedila je lokalna samouprava - zemljište, vodovod i kanalizaciju, a Republika Srbija će biti garant za kredit od Evropske razvojne banke u iznosu od osam miliona evra.
U naselju gde je najveći broj kuća bio poplavljen urađen je elaborat za izgradnju nasipa koji će štititi naselje od poplava. Nasip ide trasom Moravskog koridora tako da će i taj deo puta biti zaštićen. Srbijavode su raspisale tender, a Vlada je preko Kancelarije za obnovu i pomoć obezbedila sredstva u iznosu od 40 miliona dinara i do kraja meseca i ovi radovi će započeti.

Za ovu godinu možemo reći da smo je obeležili i radovima otklanjanja posledica od poplava iz 2014. i sanacijom klizišta, koja su se dogodila 2015. godine. Dva mosta, za koja smo obezbedili sredstva od Evropske unije, rade se i biće završena početkom novembra. Ova investicija je vredna oko osam miliona. Uz pomoć Kancelarije za obnovu i pomoć radićemo još osam mostova. Vrednost ovih radova je oko 70 miliona. Mostove su porušile bujične reke i bila je prekinuta komunikacija. Uz pomoć Vojske Srbije i njihovih pontonskih mostova uspostavljena je privremena komunikacija.

U toku ove godine potpisali smo Povelju o bratimljenju sa kanadskim gradom Nijagara Folsom. Bratimljenje je organizovano uz podršku našeg ambasadora u Kanadi Mihaila Papazoglua. To je grad gde živi najveći broj, oko 5.000 Srba, u jednom kanadskom gradi. Prvi put nakon 75 godina, od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi sa Kanadom, jedan grad iz Srbije uspostavlja bratimljenje. U tom gradu žive ugledni i uspešni Srbi što otvara i mogućnost pokretanja njihovih poslovnih aktivnosti u Kraljevu.
Pokretač i inicijator ove saradnje je veliki dobrotvor Kraljeva Milomir Glavčić koji redovno šalje pomoć svom rodnom kraju. Donirao je milion evra za izgradnju mosta i ove godine na Dan Kraljeva poklonio je 570.000 evra za nabavku magnetne rezonance koja je već stavljena u funkciju.

Turističkoj atrakciji Dani jorgovana smo ove godine dali veći značaj tako što smo je internacionalizovali pa su pored Kraljeva i Beograda obeleženi u francuskom gradu Lionu.