Svet

Putinova špijunska operacija ostavlja Šolca na ledu

Politico | 7. mart 2024 | 09:00
Putinova špijunska operacija ostavlja Šolca na ledu
EPA / Maxim Shemetov

Poslednjih dana zvanična Moskva je uspela da podeli svoje neprijatelje, diskredituje nemačkog kancelara Olafa Šolca i osujeti pokušaj Ukrajine da nabavi ključno oružje – sve to bez trovanja ili ubistva neke osobe, piše Politiko.

Tajni snimak video-konferencije nekoliko visokih nemačkih vojnih zvaničnika, uključujući šefa nemačkog vazduhoplovstva Inga Gerharca, objavila je u petak ruska propagandna mreža RT. Tokom skoro 40-minutnog sastanka, koji je održan 19. februara, muškarci su detaljno razgovarali o politici i logistici isporuke krstarećih raketa Taurus Ukrajini, kao i o mogućim ciljevima.

Za Putina, čije srce kuca špijunski, čak i nakon par decenija u ulozi ruskog lidera, nema ništa bolje od nadmudrivanja protivnika Rusije u ovoj mračnoj veštini (naročito Nemačke, gde je proveo deo svoje karijere u KGB-u kao šef agenata). Putin je ipak dobio, pomalo nesvesno, veliku pomoć od kancelara Olafa Šolca.

Samo nekoliko dana pre nego što su Rusi objavili snimak, Šolc je javno odbacio slanje projektila Taurus u Ukrajinu. On je tvrdio da bi to zahtevalo slanje nemačkih vojnika u ratnu zonu, za šta je kancelar izjavio da bi se time rizikovalo da Nemačka postane ruska meta.

„Iznenađen sam da neke ljude to čak i ne dirne, da čak i ne razmišljaju o tome da li ovo što radimo može dovesti do neke vrste umešanosti u rat“, rekao je Šolc novinarima u Berlinu 26. februara dodavši (na njihovu veliku žalost) da Velika Britanija i Francuska, koje već isporučuju slične sisteme krstarećih raketa Ukrajini, imaju osoblje na terenu.

„Ovo je oružje veoma dugog dometa, a ono što Britanci i Francuzi rade u pogledu kontrole i podršci kontrole ciljeva ne može da se uradi u Nemačkoj“, rekao je Šolc.

„Ovo razume svako ko se bavio ovim sistemom.”

Problemi u komunikaciji

Izgleda da svi razumeju, osim komande nemačkog vazduhoplovstva. Tokom presretnutog razgovora, generali nisu samo razgovarali o tome kako se projektili mogu isporučiti Ukrajini bez raspoređivanja osoblja, već su izrazili i zbunjenost oko Šolcove pozicije.

„Niko zapravo ne zna zašto kancelar blokira“, kaže general Gerharc u jednom trenutku.

On opisuje ono što naziva „divljim glasinama“ o tome zašto Berlin ne šalje Taurus, uključujući tvrdnje da projektili ne rade kako treba koje odbacuje kao „besmislicu“. General otkriva da je tu glasinu čuo od novinara „koji je veoma blizak kancelaru”.

PROFIMEDIA / BERND VON JUTRCZENKA / AFP
PROFIMEDIA / BERND VON JUTRCZENKA / AFP Jedan pogrešan potez može da promeni kurs rata

Čak i pre nego što je snimak objavljen, Šolc se suočio sa značajnom kritikom zbog svoje tvrdnje da će Nemačka morati da rasporedi trupe.

Prošle nedelje, poslanik Zelenih Anton Hofrajter rekao je da Šolc „očigledno ne govori istinu“ o raketama Taurus, rekavši da je Nemačka poslala 260 projektila Južnoj Koreji bez podrške ciljanja koju je kancelar pomenuo. Hofrajter je sugerisao da bi pravi razlog Šolcove nevoljnosti mogao biti to što „nema poverenja u Ukrajince“.

U stvari, Šolc i njegove kolege iz Socijaldemokratske partije dugo se plaše da bi Kijev mogao da iskoristi vođene rakete koje je poslao Berlin da pokrene direktan napad na Moskvu. Taurus, koji se obično lansira iz stomaka borbenog aviona, ima domet od oko 500 kilometara. To znači da bi ukrajinski avion koji se kreće kratkim obilaskom preko severne granice zemlje mogao da stavi u domet rusku prestonicu.

Navodna svrha sastanka koji je procurio u javnost je bila da se razvije strategija komunikacije za nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Nešto ne štima

Pristalice slanja projektila tvrde da Ukrajina još nije prekršila ograničenja koja su Nemačka i druge zemlje uvele u pogledu upotrebe oružja. Naravno, rizik da Ukrajina ignoriše takva ograničenja u žaru trenutka nije zanemarljiv. Ali imajući u vidu da je Nemačka već isporučila skoro 30 milijardi evra pomoći i vojne opreme, uključujući tenkove Ukrajini, mnogi stručnjaci za bezbednost dovode u pitanje logiku koja stoji iza Šolcovog odbacivanja slanja Taurusa.

Strah koji su visoki oficiri delili je da su se Velika Britanija i Francuska već opirali slanju daljih krstarećih raketa sve dok Nemačka nije sledila njihov primer. Implikacija je bila da nemački Taurus neće sam odlučivati o ishodu rata, već će biti deo mnogo većeg lanca snabdevanja koji će Ukrajinu održati na površini.

"Jedinstvena tačka prednosti" Taurusa, rekli su oficiri, je to što su rakete posebno precizne, što bi Ukrajini moglo olakšati uklanjanje strateških ciljeva kao što je Kerčki most između Rusije i Krima. Jedan od oficira je rekao da je Vazduhoplovstvo „intenzivno proučavalo“ kako da razori most i predvideo da će Ukrajini za to biti potrebno 10-20 projektila Taurus.

Veći problem, složili su se, bilo je prevazilaženje zabrinutosti unutar nemačke vlade o nemačkoj umešanosti. Trebalo bi nekoliko meseci da se Ukrajinci obuče da koriste rakete; Takođe bi im bile potrebne detaljne informacije o metama koje bi morale doći iz Nemačke.

Jedan od predloga o kojem se razgovaralo u video pozivu bio je da se koristi odbrambena kompanija koja proizvodi rakete kao posrednik i da se podaci o ciljanju pošalju automobilom u Ukrajinu preko Poljske.

„Neko bi mogao da vozi tamo-vamo“, predložio je jedan od zvaničnika.

Drugi učesnik je upozorio svoje kolege da Pistorijusu ne predlažu takve ideje jer bi mogle da poremete projekat pre nego što on i počne. „Moramo da budemo oprezni da ne formulišemo nijedan ubistveni kriterijum od samog početka“, rekao je on. „Zamislite šta bi se desilo kada bi štampa saznala za ovo!”

Problem spolja ili kod kuće?

Jedan od načina da se izbegnu takve poteškoće mogao bi biti uključivanje SAD ili Velike Britanije.

„Znamo da ima mnogo ljudi sa američkim akcentom koji šetaju u civilu (u ukrajinskoj komandi)“, rekao je jedan od oficira.

Šolcova vlada je pokušala da prikaže razgovor kao vrstu ratnih igara za koje su oficiri plaćeni. Pravi skandal, rekao je Pistorijus, bio je Putinov „informacioni rat“.

EPA / SERGEI ILNITSKY
EPA / SERGEI ILNITSKY Putin može da iskoristi ovo za promociju kod kuće

„Suočavamo se sa hibridnim napadom koji koristi dezinformacije kako bi pokušao da nas podeli i potkopa naše jedinstvo“, rekao je Pistorijus u nedelju. „Ne treba da nasedamo na Putinov trik.“

U stvarnosti, ruski hak je bio više posledica staromodne tehnologije špijunaže nego dezinformacija. Da, Putin bi mogao da iskoristi snimak da hrani svoju propagandnu mašinu kod kuće predstavljajući to kao dodatni dokaz da Zapad cilja na Rusiju. Ali Nemačka curi kao sito i njenom kontraobaveštajnom sistemu je hitno potrebna revizija.

Pored toga, ništa što su zvaničnici rekli u pozivu nije izmanipulisano.

To je ono što snimak čini toliko smislenim: to nisu „dezinformacije“, samo necenzurisane informacije.

Snimak otkriva institucionalnu frustraciju nemačke vojske i njenu zbunjenost zbog kancelareve nepopustljivosti u slanju krstarećih projektila. Na nesreću Ukrajine, objavljivanje razgovora učinilo je još manje verovatnim da će Kijev dobiti rakete – barem za sada. Opozicioni političari su nagovestili da bi mogli da pozovu na istragu o aferi i da li je Šolc bio iskren o tome zašto nije želeo da pošalje projektile. Međutim, ovaj proces bi mogao da potraje nedeljama, ako ne i mesecima, i malo će pomoći Ukrajini.

„Šolc sve više postaje bezbednosni rizik za Evropu“, rekao je Roderih Kicveter, demohrišćanski poslanik koji vodi svoju stranku u komitetu za spoljne poslove Bundestaga.

Šolc je u ponedeljak, ignorišući pozive svog ministra spoljnih poslova da reaguje, jasno stavio do znanja da curenje informacija nije promenilo njegov stav.

„Ja sam kancelar i to je tako“, rekao je on tokom posete južnoj Nemačkoj. Za Putina je misija obavljena.