Svet

Političko koketiranje Trampa i Orbana "preko leđa" Ukrajine: Hvalospevi od kojih će mnoge zaboleti glava

NIN, FoNet, Tanjug, CNN, Kijev independent | 11. mart 2024 | 15:51
Političko koketiranje Trampa i Orbana "preko leđa" Ukrajine: Hvalospevi od kojih će mnoge zaboleti glava
EPA / EFE/Zoltan Fischer

Donald Tramp je obećao da neće dati novac Ukrajini ako postane predsednik, a Evropa bez Sjedinjenih Država neće moći da finansira sukob i on će biti okončan, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Očigledno je da Ukrajina ne stoji na svojim nogama. Ako Amerikanci ne daju novac, Evropljani neće moći da finansiraju ovaj rat i on će se završiti. Tramp sada nije predsednik, ali njegova stranka sprečava demokrate da pošalju novac za rat. Rekao je da, ako se vrati, to neće raditi, ni cent neće dati i onda će se rat završiti“, istakao je Orban u intervjuu televiziji M1.

"Tramp ima veoma detaljne planove da okonča rat, ali ja nisam ovlašćen da govorim o njihovoj suštini", dodao je mađarski premijer, koji se sa Trampom sastao 8. marta na njegovom imanju na Floridi.

Orban je tokom boravka u SAD održao je i govor u Heritidž fondaciji, gde je Mađarsku opisao kao konzervativno ostrvo u "progresivnom, liberalnom okeanu" Evrope, što se, prema njegovim rečima, dopalo republikancima.

Pres služba bivšeg predsednika navela je da su Tramp i Orban "razgovarali o širokom spektru pitanja koja se tiču Mađarske i Sjedinjenih Država, uključujući značaj jakih i bezbednih granica za svaku zemlju".

"Znamo na osnovu Trampovog predsednikovanja da je on čovek mira", naglasio je Orban na mađarskoj televiziji, a prenosi "Mađar nemzet“.

"I on sada ne krije svoje stavove – jasno je stavio do znanja da je njegov cilj da unese mir u rusko-ukrajinski rat. Mi želimo ništa manje nego mir, prekid vatre što je pre moguće. Ne vidim nikog drugog sa odlučnošću i snagom da to uradi osim Donalda Trampa", pojasnio je Orban. 

Sa druge strane, ni bivši američki predsednik nije štedeo na lepim rečima za svog mađarskog kolegu.

"Ne postoji niko bolji, pametniji ili bolji lider od Viktora Orbana. On je fantastičan vođa. U Evropi i širom sveta ga poštuju“, rekao je Tramp, dodajući da je ova poseta "čast“ za njega, kao i da su ostali u kontaktu nakon što je napustio Belu kuću 2021.

Orban i Tramp dele viziju "mira" u Ukrajini, koja podrazumeva povlačenje međunarodne vojne podrške Kijevu. Podsetimo, Tramp je dugo kritikovao američku pomoć Ukrajini, a kao pretpostavljeni republikanski kandidat na američkim izborima 2024. godine, njegov uticaj na stranku doprineo je kontinuiranom zastoju u Kongresu oko pomoći SAD Ukrajini. Orban je, pak, iskoristio svoju poziciju u EU da blokira pomoć Ukrajini i suprotstavi se sankcijama Rusiji.

Orbanov krajnje desničarski populizam, žestoka antiimigraciona retorika, hrišćanski nacionalizam i neprijateljstvo prema LGBT+ pravima učinili su ga popularnim ideološkim modelom za Trampove sledbenike koji žele da "učine Ameriku ponovo velikom". On je ranije govorio na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji – godišnjem okupljanju pro-Trampovih snaga – a Mađarska će biti domaćin još jednog izdanja prekomorskih konferencija CPAC-a sledećeg meseca.

Kremlj: Nemamo ništa da dodamo

Političko koketiranje Trampa i Orbana nije prošlo neopaženo ni u Moskvi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, povodom izjave premijera Mađarske Viktora Orbana da će Donald Tramp prestati da daje novac Ukrajini ako bude ponovo izabran za predsednika SAD, da Rusija nema ništa da doda, jer nisu dati nikakvi detalji o kakvom planu je reč.

"Videli smo, ali nemamo ništa da kažemo jer nisu dati nikakvi detalji i nejasno je kakav to plan može da bude. Stoga, trenutno nije moguće reći bilo šta specifično", izjavio je Peskov, prenosi Rojters.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je bio u delegaciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prilikom sastanka sa Trampom na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, izjavio je da bi novi predsednički mandat Donalda Trampa u Beloj kući obezbedio da se uspostavi, kako je naveo, "novi svetski poredak" globalnog mira i stabilnosti.

Sijarto je u intervjuu za američki portal Breitbart News ocenio da je svetu potrebno da Tramp pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD jer, kako je naveo, "samo snažan američki lider može da ponudi stabilnost i bezbednost međunarodnog poretka.

Sijarto tvrdi da se rat u Ukrajini ne može rešiti na bojnom polju i da Tramp može da posreduje da se sklopi mir između Moskve i Kijeva.

On je takođe kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog, kako je rekao, "nemoći" koju pokazuje na globalnoj političkoj sceni.

Bajden: Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne da je umanjujemo

Zvaničnik Bajdenove administracije potvrdio je za CNN da Bela kuća nije uputila poziv lideru Mađarske da se sastane sa aktuelnim američkim predsednikom, a da ni Orban nije tražio sastanak tokom svog putovanja u SAD. Takođe, Bajden je ranije sugerisao da je sastanak između mađarskog lidera i Trampa zabrinjavajući.

TANJUG / AP / Brynn Anderson (STF)
TANJUG / AP / Brynn Anderson (STF)

Bajdenova administracija uglavnom je odbijala da komentariše Orbanove sastanke sa Trampom, ali američki predsednik je ipak prihvatio da da komentar tokom izlaganja u petak uveče na "ključnom bojnom polju" za Pensilvaniju 2024.

"Znate sa kim se Tramp danas sastaje, dole u ​​Mar-a-Lagu? Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno izjavio da ne misli da demokratija funkcioniše – on traži diktaturu“, rekao je Bajden okupljenima na njegovom prvom skupu u predizbornoj kampanji 2024. i dodao:

"Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne da je umanjujemo."