Svet

Blinken sa Makronom o podršci Ukrajini

FoNet | 28. mart 2024 | 10:01
Blinken sa Makronom o podršci Ukrajini
TANJUG / AP / Andrew Harnik (STF)

Američki državni sekretar Entoni Blinken sledeće sedmice će u Parizu razgovarati o podršci Ukrajini sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Stejt department.

Francuska je među najvećim vojnim dobavljačima Ukrajine, koja se suočava sa ponovljenim ruskim napadima, dok je zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena za milijarde dolara vojne pomoći Kijevu blokiran u Predstavničkom domu Kongresa, prenosi RSE.

"Državni sekretar Blinken sastaće se s predsednikom Makronom kako bi razgovarali o podršci Ukrajini, naporima da se spreči eskalacija sukoba u Gazi i nizu drugih važnih tema", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Francuska je pozvala na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa, dok su SAD, glavni saveznik Izraela, dozvolile da se u Savetu bezbednosti usvoji rezoluciju koja poziva na prekid vatre tokom Ramazana.

Ovo će biti prva poseta Blinkena Francuskoj u skoro dve godine. U međuvremenu, Makron je poslednji put boravio u Vašingtonu u decembru 2022.

Nakon Pariza, Blinken će u Briselu razgovarati sa ministrima spoljnih poslova zemalja NATO uoči samita posvećenog 75. godišnjici alijanse, koji će biti održan u julu u Vašingtonu.