Svet

Netfliksova nova serija preko noći postala hit: Istinita priča o ženi koja je uhodila i uznemiravala muškarca

BBC | 19. april 2024 | 18:02
Netfliksova nova serija preko noći postala hit: Istinita priča o ženi koja je uhodila i uznemiravala muškarca
PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kada je početkom aprila izašao trejler za novu seriju na Netfliksu “Bejbi Reindir”, nije se očekivalo da će steći ogromnu popularnost koja je prati. Na trenutke je izgledalo kao da je u pitanju još jedna prosečna drama, koja prikazuje život komičara kome se redovno javlja jedna žena, i na neki način ga uhodi. Međutim, u pitanju je istinita priča o uhođenju škotskog komičara Ričarda Gada.

Upravo u naizgled ne tako ozbiljnom trejleru smešten je prvi trik Ričarda Gada – s obzirom na to da je publika podsvesno očekivala jedno, dobila je potpuno drugo što se tiče serije, prenosi BBC.

Serija je vrlo brzo zauzela prvo mesto na listi Netfliksovih najgledanijih serija, iako prethodno nije bila reklamirana.

“Pustio sam ovu seriju sinoć, i nisam znao ništa o tome. Brutalno je, uznemirujuće i verovatno je jedna od najboljih serija koju je Netfliks stvorio posle dugo vremena”, komentarisao je jedan gledalac ispod trejlera na Jutjubu.

Istinita priča

Još 2015. godine, jedna žena je ušla u londonski pab u kojem je Gad radio, i ponudivši joj šoljicu čaja, počeli su da razgovaraju. Od tog razgovora, naredne tri godine ovaj komičar je bio uznemiravan i uhođen, a sve je počelo kad se neprestano pojavljivala na njegovom poslu, a zatim i na svim njegovim nastupima.

 

 

Kasnije je došla do njegovog mejla, i poslala mu je više od 41.000 poruka tokom tog perioda, a kada je saznala i njegov broj telefona, ostavila mu je 350 sati govorne pošte.

Isto tako, slala mu je neželjene poklone i podnela lažne krivične prijave protiv njegove porodice policiji. Kada je Gad na kraju bio prinuđen da ode u policiju, oni u početku nisu želeli da pomognu.

“Rečeno mi je da uznemiravam policiju time što sam bio uznemiravan”, rekao je Gad za Gardijan povodom odlaska u policiju.

PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Marta, žena koja uhodi glavnog lika, prikazana je kao lik koji očigledno ima mentalne probleme.

“Uhođenje i uznemiravanje su oblik mentalne bolesti. Bilo bi pogrešno prikazati je kao čudovište, jer to nije tačno, nju je sistem izneverio”, rekao je Gad za Independent.

Sa druge strane, Doni, lik kojeg Marta uznemirava, u početku je zaintrigiran njenim interesovanjem za njega, i u početku izlazi sa njom, prati je kući i ponekad joj je stavljao do znanja da bi jednog dana mogao da bude sa njom.

U seriji se prikazuje i seksualno uznemiravanje i silovanje, a čitava priča prikazana je iz moćne perspektive – Gad, koji je preživeo napad, pretvorio je svoju traumu u fikciju.

PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

“Deljenje traume ljudima koji pružaju podršku može da olakša nekome da lakše procesuira šta mu se dogodilo, i omogućava im da to integrišu u svoje sećanje”, rekla je psihološkinja Ema Keni.

Svakako, Gad je u seriji pretresao svoje užasno životno iskustvo na dirljiv način. “Bejbi reindir” nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i trenutno važi za jednu od najtežih serija ove godine.