Kultura

Film “Gospodar” pobednik ovogodišnjeg Festa

FoNet | 4. mart 2024 | 08:08
Film “Gospodar” pobednik ovogodišnjeg Festa
FONET / Aleksandar Barda

Film “Gospodar” ruskog reditelja Jurija Bikova najbolje je ostvarenje ovogodišnjeg Festa u konkurenciji 17 filmova iz 23 zemlje, prikazanih u Glavnom takmičarskom, a večeras je na svečanom zatvaranju Međunarodnog filmskog festivala dobio Nagradu “Beogradski pobednik”.

Za najbolju režiju “Beogradski pobednik” je dodeljen Mladenu Đorđeviću za sociopolitički triler sa elementima horora “Radnička klasa ide u pakao", odlukom petočlanog internacionalnog žirija koji su činili glumac Radivoje Raša Bukvić, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, dramaturškinja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež.

Đorđević je na 52. Festu dobio još dva priznanja – nagradu žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu Festa, i nagradu “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona.

Nagradu za najbolji scenario u Glavnom takmičarskom programu nagrađene su Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić za dramu “Sveta porodica” reditelja Vlatka Vorkapića, snimljenu u hrvatsko – srpskoj koprodukciji.

Nagrada “Beogradski pobednik” najboljoj glumici pripala je Ivani Vuković za lik u filmu “Za danas toliko”. Najbolju mušku ulogu ostvario je Saleh Bakri u filmu “Nastavnik”.

Za najbolji debi u Glavnm takmičarskom programu 52. Festa nagradu je osvojila Katalin Moldovai za režiju filma “Bez daha”.

Politikina nagrada “Milutin Čolić”, koja se dodeljuje reditelju najboljeg srpskog filma u Festovim programima, ove godine pripala je Marku Đorđeviću za ostvarenje “Za danas toliko“.

Posle ceremonije dodele nagrada, 52. izdanje Festa svečano je završeno premijerom “Ruski konzul” po istoimenom romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića, filma u kojem je svoju poslednju ulogu odigrao nedavno preminuli glumac Žarko Laušević.

Nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljena je dvojici sineasta koji, svaki na svoj način, obeležavaju svetski film – Želimiru Žilniku i Irancu Ašgaru Farhadiju, koji je bio ekskluzivni gost 52. Festa.

Pod motom “Idi i gledaj” na ovogodišnjem Festu prikazao je 108 filmova u svim selekcijama, a većina projekcija je bila rasprodata.