Ekonomija

Proizvođač zagrebačke čokolade prodat ruskom milijarderu

NIN | 27. mart 2024 | 09:43
Proizvođač zagrebačke čokolade prodat ruskom milijarderu
EPA / EFE/RAYNER PEÑA R ACOMPAÑA CRÓNICA

Fabrika slatkiša "Zvečevo" iz Požege, poznata po čokoladama Braco i Seka, dobila je novog vlasnika - kompaniju Fleksvej Adrijatik,  objavljeno je na hrvatskoj berzi.

Kako se navodi, većinski vlasnik kompanije Zvečevo, Zdravko Alvir iz Zagreba, prodao je više od 75 odsto svog udela kompaniji Fleksvej Adriatik, koja je kćerka firma zagrebačke kompanije Fleksvej DMCC, čija je delatnost trgovina slatkišima i čokoladom, a čije je sedište u Dubajiu. Drugi po veličini deoničar Zvečeva je Nenad Bakić s udelom od 2,25 posto.

Kako piše Jutarnji.hr, vlasnik kompanije Fleksvej Denis Štengelov, je ruski milijarder koji ima većinski vlasnički udeo u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija KDV-u, koja se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slatkiša. U njegovom vlasništvu je i maloprodajni lanac Jarče, koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu sa više od hilajdu supermarketa. Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a zbog Ukrajine je na popisu sankcionisanih osoba.

Na Forbsovoj listi milijardera Denis Štenglov se nalazi na 2.133 mestu i 94. je Rus po bogastvu koje se procenjuje na 1,3 milijarde dolara.

U javno dostupnim informacijama nigde se ne navodi po kojoj je ceni Fleksvej Adriatik kupio akcije. Prema navodima, poslednja berzanska cena akcije Zvečeva u februaru iznosila je 8,1 evra. 

Prihodi Zvečeva 14,5 miliona evra

Kako navodi hrvatski Lider, Zvečevo je prošlu godinu zaključilo s prihodima od 14,5 miliona evra, 37 odsto više nego godinu ranije. Osetno je smanjen i gubitak, sa 842.000 evra u 2022. na 174.000 evra u prošloj godini. Uprkos ovim rezultatuima, Jutarnji hr, istiše da su u Zvečevu problemi trajali godinama a da su eskalirali 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka, a Trgovački sud u Osijeku utvrdio da su poverioci Prehrambene industrije Zvečevo prijavili ukupno 230,58 miliona kuna potraživanja, od čega je osporeno 4,5 miliona.

Zvečevo je 2022. godine imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu od 10,6 miliona evra i gubitak nešto veći od 800.000 evra, piše Jutarnji.hr. Ranije je kompanija prodavala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U septembru 2021. taj deo poslovanja preuzima JAP 1921, ćerka firma poznatog distributera Alc iz Zagreba.

Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne jedinice jakih alkoholnih pića, prava intelektualne svojine i zaposlene. Sredstva dobijena prodajom trebalo je da budu iskorišćena za završetak finansijskog restrukturiranja Zvečeva.