Politika

ZLF podneo izmene i dopune Zakona o studentskom organizovanju, najproblematičniji način izbora za studentski parlament

FoNet | 28. mart 2024 | 14:33
ZLF podneo izmene i dopune Zakona o studentskom organizovanju, najproblematičniji način izbora za studentski parlament
FONET / Milica Vučković

Zeleno-levi front podneo je danas izmene i dopune Zakona o studentskom organizovanju, a poslanik Đorđe Pavićević ukazao je da je u aktuelnom zakonu najproblematičniji deo način izbora studenata za studentski parlament.

Pavićević, koji je i profesor Fakulteta političkih nauka, istakao je na konferenciji za novinare da su izbori za studentski parlament zakazani za 3. april, da već ima problema, da je u prethodnom izbornom ciklusu na gotovo svim fakultetima postojala samo jedna lista.

On je rekao da se na fakultetima na kojima studenti pokušavaju da naprave konkurenciju, to onemogućava i da je teže postati predstavnik u studentskom parlamentu, nego poslanik.

Kako je objasnio studenti mogu da se kandiduju i samostalno, ali je za to potrebno 10 odsto potpisa podrške, od ukupnog broja studenata fakulteta. Navodeći kao primer FPN, rekao je da taj fakultet ima 3.700 studenata, te da je za kandidaturu jednog studenta potrebno 370 potpisa overenih kod notara po ceni od oko 360 dinara, te da je za kandidaturu za 25 mesta u parlamentu potrebno oko 30.000 evra.

Pavićević je dodao da isti student ne može da podrži dve kandidature, te da se na FPN ne može kandidovati 25 samostalnih kandidata, već samo 10. On je rekao da studentski predstavnici u telima fakulteta često glasaju prema spoljnim interesima i gotovo uvek jednoglasno.

Pavićević je istakao da studenti učestvuju u glasanju za dekana i rektora, a da ti izbori dolaze uskoro.

"Pozivamo i ministarstvo prosvete i prosvetnu inspekciju da reaguju", rekao je Pavićević.

Poslanica Jelena Jerinić istakla je da su studentske organizacije "jedan od pipaka hobotnice Srpske napredne stranke", te istakla da se sada "koriste za progon novosadskog novinara Dinka Gruhonjića" i da traže da mu se da otkaz.

"Moje kolege Đorđe Pavićević i Biljana Đorđević od jutros se targetiraju u tabloidima od strane Srpske napredne stranke i s njima povezanih studentskih organizacija", rekla je Jerinić.

Ona je dodala da su studentske organizacije bile umešane i u rad kol centra SNS tokom izbora.