Politika

Crta: Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija uputio ozbiljnu kritiku vlastima u Srbiji

FoNet | 29. mart 2024 | 15:31
Crta: Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija uputio ozbiljnu kritiku vlastima u Srbiji
NIN / Nenad Jaćimović

Organizacija Crta upozorila je danas da je Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija uputio ozbiljnu kritiku vlastima u Srbiji, jer država nije pružila dovoljno informacija o postupanju tužilaštva i Ustavnog suda povodom krivičnih dela vezanih za prošlogodišnje izbore, o kojima postoje kredibilni izveštaji.

O opravdanosti primedbi Komiteta UN govori i činjenica da je pre dve nedelje Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da odbacuje krivičnu prijavu protiv direktora Beogradske arene Gorana Grbovića. Prijava za zloupotrebu službenog položaja protiv Grbovića tiče se korišćenja Beogradske arene za okupljanje lica koja nisu stanovnici Beograda, a u svrhu nezakonitog glasanja na beogradskim izborima, dodaje Crta. 

Problem nekažnjivosti za kršenje zakona u izbornom procesu, na koji telo UN ukazuje, ogleda se jasno u obrazloženju beogradskog Višeg javnog tužilaštva da ne postoje "nikakvi konkretni dokazi" da je Beogradska arena bila mesto "gde su se skupljala i odakle su se ka biralištima prevozila lica koja su dolazila sa područja izvan Republike Srbije". 

Ne ulazeći u to kakve dokaze je podnosilac konkretne prijave uputio tužilaštvu, Crta dodaje da je zastrašujući cinizam sa kojim tužilaštvo beži od odgovornosti, praveći se da ne zna za mnogobrojne dokaze o organizovanim migracijama birača, koji su već mesecima prisutni u javnosti.

Tužilaštvo koje nije spremno da radi svoj posao, odnosno da štiti javni interes i zakonitost izbornog procesa, ogromna je prepreka borbi protiv nekažnjivosti koja godinama sve dramatičnije ruši integritet izbora i ugrožava demokratski poredak u Srbiji, navodi se u saopštenju. 

U Zaključnim zapažanjima o četvrtom periodičnom izveštaju Srbije Komitet UN navodi zloupotrebu javnih resursa, funkcionersku kampanju, pritiske na birače, kupovinu glasova, kršenje tajnosti glasanja, punjenje glasačkih kutija, falsifikovanje potpisa podrške građana izbornim listama. To je praktično većina problema zbog kojih je i Crta zaključila da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore. 

Organizacija Crta, kao i Komitet za ljudska prava UN, još jednom poziva najviše institucije države da hitno preduzmu istragu svih navoda o izbornim neregularnostima, spreče pritiske na birače i omoguće uspostavljanje jasne granice između uloga države i vladajuće partije u izborima.