Politika

Osmani: Cilj makedonskog kosponzorstva rezolucije o Srebrenici nije pogoršanje odnosa sa Srbijom

Beta | 17. april 2024 | 16:35
Osmani: Cilj makedonskog kosponzorstva rezolucije o Srebrenici nije pogoršanje odnosa sa Srbijom
PROFIMEDIA / Dursun Aydemir / AFP /

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani odbacio je danas optužbe da je cilj kosponzorstva rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN pogoršanje bilateralnih odnosa sa susednom Srbijom.

Osmani je istakao da se u slučaju podrške toj rezoluciji radi  o odnosu Severne Makedonije "prema zločinu protiv čovečnosti koji su međunarodne nadležne institucije nazvale genocidom i da se kao takav ne sme negirati".

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Osmani je to rekao na otvorenoj diskusiji na temu: "Severna Makedonija kosponzor rezolucije UN za sećanje na žrtve genocida u Srebrenici", u kojoj će učestvovao i šef diplomatije Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković.

"Ratovi na Balkanu su završeni i zemljama regiona je potrebno pomirenje" rekao je Osmani, apelujući na Srbiju i BiH da slede primer Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata.

Kako je istakao Osmani, "osuda genocida je univerzalna ljudska dužnost i nije vezana ni za kakvu pripadnost".

"Naše Sobranje je 2010. godine donelo odluku u vezi sa Srebrenicom, prihvatajući rezoluciju Evropskog parlamenta. Dakle, kao država nikada nismo imali dilemu šta se desilo u Srebrenici, kada je u jednom danu ubijeno 8.372 civila, a to se drugačije ne može nazvati", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makdonije.

Dodao je da su nakon što je objavio da je Severma Makedonija kosponzor Rezolucije o Srebrenici "najveće kritike tokom jučerašnjeg dana bile: pokušaj ministra spoljnih poslova da nas posvađa prijateljskom Srbijom".

"Naprotiv, ovo nije povezano sa Srbijom, nije povezano sa srpskim narodom, jer osuda genocida prevazilazi bilo kakve diplomatske veze i odnose između dve države i naroda. Naša ljudska dužnost je da osudimo, da promovišemo činjenice, kako se to nikada ne bi dogodilo", rekao je Osmani.

U razgovoru je video obraćanjem učestvovao i ministar spooljnih poslova BiH Elmedin Konaković, koji je zahvalio Severnoj Makedoniji na kosponzorstvu rezolucije o Srebrenici.

Konaković je, kako se navodi, "uveren da će proglašenje 11. jula danom sećanja značajno doprineti miru i bezbednosti regiona i učvrstiti veru u institucije UN, koje su svetu potrebne".

U diskusiji su učestvovali i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Dževad Hot, građanska aktivistica Mersiha Smajlović i advokat Edina Zekirović Fazlagić.