Politika

Balint Juhas izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine, "za" glasao 81 poslanik

Tanjug | 25. april 2024 | 11:01
Balint Juhas izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine, "za" glasao 81 poslanik
TANJUG / NENAD MIHAJLOVIĆ (STF)

Balint Juhas iz Saveza vojvođanskih Mađara izabran je danas za predsednika Skupštine AP Vojvodine. Za Juhasa je, od prisutnih 120, glasao 81 poslanik, protiv je bilo njih 28, dok šest poslanika nije glasalo.

Skupštine AP Vojvodine završila je danas zasedanje prve sednice novog saziva na kojoj su poslanici izabrali novog predsednika parlamenta, potpredsednike, generalnog sekretara, kao i predstavnike skupštinskih odbora. Za potpredsednike parlamenta izabrani su Damir Zobenica, Aleksandra Maletić, Nemanja Zavišić i Boris Novaković. Skupština je za generalnog sekretara Skupštine Vojvodine imenovala Aleksandru Stojković.

Juhas je bio nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a, a trenutno je i na poziciji rukovodioca kancelarije Fondacije „Prosperitati”.

Juhas će naslediti Ištvana Pastora (SVM) koji je bio prethodni predsednik Skupštine Vojvodine od 2012. do smrti u jesen prošle godine. Na konstitutivnoj sednici, koja je održana 9. februara, potvrđeni su mandati 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta.

Na konstitutivnoj sednici, koja je održana 9. februara, potvrđeni su mandati 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta. Od sedam izbornih lista koje su osvojile mandate, formirano je devet poslaničkih klubova. U novom sazivu najviše mandata - 66 ima lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", "Srbija protiv nasilja" 30, Savez vojvođanskih Mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i koalicija Nove Demokratske stranke Srbije po sedam mandata i Ruska stranka jedan.